Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

LO väljer nytt spår i Vaxholmskonflikten

Publicerat onsdag 1 februari 2006 kl 07.08
Vaxholmskonflikten aktuell igen.

Konflikten i Vaxholm mellan två LO-förbund och ett lettisk byggbolag är på tapeten igen. På onsdagen presenterar LO sitt yttrande till EU:s domstol och slår då in på en helt ny linje. Målet har inte i EU:s domstol att göra, anser LO, eftersom de frågor som Arbetsdomstolen ville ha svar på inte har någon giltighet.

– Arbetsdomstolen har utgått ifrån att det här är fråga om ett tjänsteföretag men det visar sig nu när man börjar undersöka detta att det egentligen är fråga om etablering. Då blir det helt andra EG-rättsliga regler som reglerar, säger chefen för LO-TCO Rättsskydd, Dan Holke.

Det var det lettiska byggbolaget Lavals svenska dotterbolag som byggde i Vaxholm och som i sin tur hyrde in arbetskraft från Lettland. Det var känt att bolaget hade haft åtminstone ett annat uppdrag i Sverige och till och med haft kollektivavtal med fackförbundet Byggnads.

Hävdar att företaget är etablerat i Sverige
Men nu anser sig LO bland annat genom Lavals hemsida ha uppgifter om att företaget haft permant verksamhet i Sverige sedan år 2001, vilket inte var känt när målet var uppe i Arbetsdomstolen och att det därför inte handlade om ett utländskt företag som var här tillfälligt och sålde sina tjänster. Istället handlar det om en etablering i Sverige.

Då är de frågor som Arbetsdomstolen ville ha svar på av EU:s domstol för att kunna avgöra målet inte giltiga längre och målet borde läggas ner, enligt LO.

– Vi har begärt att Arbetsdomstolens frågor ska avvisas för att de grundar sig på ett felaktigt underlag, säger Dan Holke.

Flera fackförbund bakom
Men om inte EU:s domstol accepterar det här sättet att resonera från LO så har fackförbunden Byggnads och Elektrikerna också formulerat ett försvar för att de stridsåtgärder som förbunden riktade mot Laval har stöd i EU:s lagstiftning.

Argumenten är i stora drag desamma som den svenska regeringen presenterade i måndags.

– Tittar man på EG-rätten och EG-fördraget och annan EG-rättslig lagstiftning så finns det väldigt gott stöd för att man har en rätt att vidta fackliga stridsåtgärder och rätt att se till att arbetstagare blir lika behandlade avsett om de vistas tillfälligt i Sverige, säger Dan Holke, chef för LO-TCO Rättsskydd.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".