Alan Greenspan.

Greenspan gjorde sorti med räntehöjning

Efter drygt 18 år på världsekonomins mäktigaste stol tar han nu farväl – USA:s centralbankschef Alan Greenspan. Vid hans sista möte med Centralbanken på tisdagen höjdes USA:s styrränta med en kvarts procentenhet till 4,5 procent. Det var fjortonde gången i rad som räntan höjdes.

Den 79-årige amerikanske centralbankschefen, Alan Greenspan, har gjort sin sista dag på jobbet.

Efter sina dryga 18 år på världekonomins mäktigaste stol tar han nu farväl. Det jobb han ahr haft brukar beskrivas som världens näst mäktigaste post, efter USA:s president.

Förtroendeingivande
Mycket har hänt sedan han tillträdde som chef för Federal Reserve 1987. Efter bara några månader fick han visa vad han gick för. Det var under oktoberkraschen på Wall Street då börskurserna rasade fritt i ett fall som knappast setts sedan 1929.

Till skilnad från 1929, då penningflödet stramades åt, valde Greenspan att se till att markanden tillfördes pengar. Hans agerande gav honom ett stort förtroende på finansmarknaden.

Obalanser i ekonomin
Men det är inte en helt molnfri himmel Greenspan lämnar efter sig.

Ett stort problem är att obalanserna i USA:s ekonomi blivit större: det gäller bland annat hushållens låga sparande och dom svaga offentliga finanserna.

Fortsätter på samma kurs
Vita husrådgivaren Ben Bernanke som tar över efter Greenspan har sagt att han kommer att fortsätta på den penningpolitiska kurs som Greenspan fört.

Men en del analytiker är oroade över att han kommer driva upp styrräntan för mycket för att visa att han är en tuff inflationsbekämpare.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".