Svenska experter kan ha jobbat lagligt för Irak

Sverige har helt och hållet saknat lagstiftning som förhindrat svenskar att ta anställning i andra länders kärnvapenprogram och kemiska vapenfabriker. Först förra året blev detta förbjudet. Det kan ha funnits svenskar både inom det irakiska kärnvapenprogrammet och inom Iraks program för kemiska vapen. Ambassadör Rolf Ekeus, som tidigare var chef för UNSCOM, FN:s vapeninspektioner i Irak på 90-talet, bekräftar att han själv sett interna irakiska dokument med namn på en svensk.
Fram till förra året var det fritt fram för vem som helst i Sverige att arbeta med både kemiska vapen och kärnvapen för i stort sett vilket annat land som helst. Det fanns helt enkelt ingen lagstiftning. –Teknilogin fanns inom kontrol, men inte kunskapen som sådan, dvs konsulttjänster, det var inte reglerat, det säger Egon Svensson, överingenjör vid Inspektionen för strategiska produkter. Lagstiftningen ifatt Idag har lagstiftarna hunnit ifatt och föreskriver upp till sex års fängelse för det som var helt oreglerad, fram till 2001. Nu är det likadant inom hela den europeiska unionen. Bakgrunden är de snabba nerdragningarna både inom den europeiska vapenindustrin och de militära forskningslaboratorierna. Ingenjörsmässig kompetens Också i Sverige finns tusentals forskare och ingenjörer som också skulle kunna vara användbara inom kemiska eller biologiska massförstörelseprogram. Andra skulle kunna bidra med vetenskaplig och ingenjörsmässig kompetens, till exempel i ett Irakiskt kärnvapenprogram, eftersom det handlar om storskaliga industriella anläggningar med massor av specialister. Strategiska produkter Vid den Statliga inspektionen för strategiska produkter i Stockholm finns ingen kunskap om Ekots uppgifter att det kan ha funnits svenska experter, både inom Iraks kärnvapenprogram och inom Iraks program för kemiska vapen. Men ambassadör Rolf Ekeus, som ledde FN:s vapeninspektioner i Irak under första delen av 90-talet, säger att han sett interna irakiska dokument med namn på minst en svensk. Det handlar om detaljerade irakiska personakter över västerländska experter, inklusive samtalsuppteckningar och irakiska intervjuer med utländska specialister, inklusive svenskar, som i de flesta fall själva erbjudit sina tjänster till Iraks program för kemiska vapen och kärnvapen.
Christer Larsson, reporter Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".