Läraren Par Sang-Young omskolar nordkoreanska ungdomar. Foto: Caroline Salzinger/SR.

Tufft anpassa nordkoreanska avhoppare

Alltfler nordkoreaner hoppar av till Sydkorea. Förra året lyckades nästan 1 400 nordkoreaner fly sitt land och ta sig till Sydkorea. Majoriteten av de nordkoreanska flyktingarna känner sig dock diskriminerade i sitt nya hemland, visar en ny undersökning.

Cha Un Ju som flydde från Nordkorea för två år sedan, hon berättar att var mycket rädd under sin första tid i Sydkorea.

– Jag var rädd i början för i Nordkorea hade de berättat så mycket hemskt om Sydkorea. Och jag förstod ingenting, jag visste inte hur man handlar, hur man går till banken, eller hur sjukvården fungerar, säger Cha Un Ju.

Även språket svårt
Cha Un Ju är 18 år, nu går hon i en eftermiddagsskola där tonåringar från det kommunistiska Nordkorea lär sig att leva i kapitalismens Sydkorea.

Till och med språket är svårt, säger hon, för trots att koreanska talas på båda sidor om gränsen så har språket utvecklats åt helt olika håll under de mer än 50 år som de två länderna har varit åtskilda.

De är bland annat de uppenbara skillnaderna i dialekten som gör att sydkoreaner direkt kan skilja ut sina bröder från det fattiga norr. Och trots mycket tal om broderskap mellan de två folken visar en undersökning som publicerades här i Sydkorea för några dagar sedan att nästan 70 procent av de nordkoreanska flyktingarna känner sig diskriminerade. Arbetslöheten är hög, uppemot 50 procent, och bland dem som har jobb säger 39 procent att deras arbetskamrater undviker dem.

Förvärrade spänningar
Under 2001 hoppade 583 nordkoreaner av till Sydkorea, förra året hade antalet mer än fördubblats, till 1 387. Sammanlagt finns nu nästan 8 000 nordkoreaner i Sydkorea. Men enligt Nordkorea finns inga avhoppare, regimen hävdar istället att de har kidnappats och kräver att de skickas tillbaka.

Det ständigt ökande antalet avhoppare har förvärrat de redan spända relationerna mellan de två länderna. Sydkorea har försökt avskräcka flyktingar genom att uttala sig mot massavhopp och förra året minskades det ekonomiska stödet som nyanlända nordkoreaner får med en tredjedel.

Men Cha Un Ju tycker att livet i Sydkorea är bra, även om hon fortfarande känner sig förvirrad ibland och trots att hon saknar sin familj som hon tvingades lämna i Nordkorea. Här kan jag forma min egen framtid, säger hon.

– Ju mer man kämpar ju bättre får man det här, så är det inte i Nordkorea säger Cha Un Ju.

Caroline Salzinger, Söul
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".