Framgång för Ugandas oppositionsledare

Det blev en halv seger för Ugandas oppositionsledare, när en jury idag frikände honom för åtalet om våldtäkt. Men domaren, som har den slutliga juridiska makten, avstod från ett utslag.

Dom meddelas senare, förklarade domaren kort till en förvirrad rättsal i Ugandas huvudstad Kampala, innan han reste sig och gick. Då hade han först under en timma redogjort för bevis som skulle beaktas i utslaget.

Två bedömare, som motsvarar en jury, fick fundera och kom tillbaka med beskedet ”icke skyldig”. Det är ett utslag som inte är juridiskt bindande, men domsluten avviker mycket sällan från en jurybedömning.

”Fabricerade bevis”
Och oppositionsledaren Kizza Besigye tog det som ett bevis att hela åtalet och bevisen mot honom är påhittade.

– Även en som saknar juridisk utbildning kan se att det här är en brottslig fabrikation av bevis, säger Besigye.

Nya rättegångar väntar
Men redan på fredag skall Besigye inför rätta igen, nu för ett nytt åtal om förräderi och vapenstöld. Och alla rättsprocesser har hindrat honom från att bedriva valkampanj ute i landet.

Uganda går till val om tre veckor, för att välja president och parlament - i det första flerpartivalet på 25 år. President Museveni, som redan suttit vid makten i 20 år, leder i opiononsmätningarna med 60 procents stöd.

Fällande dom stoppar hans chanser
Det enda hotet mot hans kandidatur är just Kizza Besigye, som får 32 procent i mätningarna.

Men ändå hindras oppositionen, FDC, från sitt kampanjarbete, just genom alla rättsprocesser mot ledaren Besigye, något som FDC anser är organiserat av staten. Och skulle Besigye befinnas skyldig på någon punkt i något åtal så kan han inte bli vald.

Vincent Dahlbäck, Kampala i Uganda
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".