Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Persson och Reinfeldt debatterar. Foto: Hans Åhs/SR.

Miljöpolitiken oväntat het i valduellen

Följda av ett stort pressuppbåd tog utmanaren om statsministerposten Fredrik Reinfeldt och statsminister Göran Persson plats i studion i årets första valduell i radio.

Båda statsministerkandidaterna fick frågan om hur de skulle ha agerat om en svensk tidning hade publicerat bilder på profeten Muhammed. Varken Fredrik Reinfedlt eller Göran Persson kunde svara på frågan om han skulle ha bett om ursäkt.

– Det hade varit bättre om Danmarks statsminister hade agerat offensivt och kallat ihop ambassadörerna och berättat för dem om vad vi menar med tryckfrihet och fri opinionsbildning. Och samtidigt göra klart att vi formar vår egen politik. Vi lyssnar på andra som vi förväntar oss respekterar också vårt samhälle på samma sätt som vi ska respektera deras trosuppfattningar, sa Göran Persson.

– Jag vet inte om jag har så mycket annorlunda svar att ge. Jag tycker att det är viktigt att vi inte ber om ursäkt för vår tilltro till demokrati och yttrandefrihet. Det är väl det centrala, sa Fredrik Reinfeldt.  

Hur klokt är det om en tidning i morgon publicerar karikatyrer av Muhammed?

– Det ska väl varken jag eller Göran Persson ha synpunkter på. Då gör vi det misstaget själva att vi ger sken av att vi kan styra över det. Det är andras beslut att fatta. Men det förändrar i alla fall inte att vi ska börja backa när det gäller vår demokrati och yttrandefrihet, sa Fredrik Reinfeldt.

Heta ämnen
Skatterna och miljöpolitiken fick det att hetta till.
– Sitt inte här och tala om att du både klarar stora utgiftsprogram och dessutom skattesänkningar för 250 miljarder kronor. Det är en dålig politik, som har lett oss i fördärvet en gång förut. Den tänker jag se till att ni stoppar, sa statminister Göran Persson.

– Det är inte en korrekt beskrivning av våra förslag. Det är så att under min tid som ordförande i moderaterna har vi minskat ner skattesänkningsvolymen. Vi har gått från nettoskattesänkningar på 60 ner till 40 miljarder kronor. Vi har fått kritik av en del, men jag har samtidigt velat få plats med viktiga kvalitetshöjningar i svensk skola och så att vi får plats med vår satsning på naturvetenskapliga ämnen. Vi vill få plats med en satsning på sjukvården och få en fungerande vårdgaranti, sa Fredrik Reinfeldt.

Visade skiljelinjerna
Det var en debatt mellan de båda statsministerkandidaterna, det är nästan som en presidentmatch mellan huvudkandidaterna.

Det var en sansad och saklig debatt, som visade på tydliga skillnader och vilka frågor som kommer att bli de viktiga i valrörelsen.

Väljarna fick några nya besked i debatten.

Försvar för kollektivavtalen
Fredrik Reinfeldt sa i den kontroversiella frågan om kollektivavtalens ställning i Sverige och fackens rätt att ta till stridsåtgärder för att försvara kollektivavtalen, att om moderaterna får bestämma ska den rätten vara kvar. det har varit en kontroversiell fråga i moderaterna och det var ett tydligt besked.

Annars är den politik de försvarar på ömse håll känd. Statsministern Göran Persson gick till angrepp på moderaternas förslag att sänka ersättningsnivåer i försäkringar, att sänka skatterna och att ha råd med nya utgifter.

Fredrik Reinfeldt angrep statsministern för att inte tala om hur regeringen ska se ut och för att arbetslösheten är så hög och att regeringen gör för lite för att få ner den.

Miljöpolitisk hetta
I miljöpolitiken hettade det till oväntat mycket.

– Hela miljöpolitiken är för er, Fredrik Reinfeldt, en blind fläck. Ni har ingen miljöpolitik. I natt tog sig ändå George Bush samman och talade om att göra sig fri från oljeberoende. Det är ungefär det vi sysslar med i Sverige, men moderaterna finns inte, sa Persson.

– Jag vill avbryta den kapitalförstöring det innebär att Göran Persson sätter press på att han både vill avveckla olja och kärnkraft, sa Fredrik Reinfeldt.

Debatten om miljöpolitiken kommer att fortsätta. Göran Persson talar om det gröna folkhemmet och påstår att de borgerliga inte har någon miljöpolitik. den borgerliga alliansen är inte riktigt överens om miljöpolitiken och frågan kommer att återkomma.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".