Jens Orback vill ha integrationshjälp

Ovanligt många personer beräknas få uppehållstillstånd i år. På onsdagen samlade integrationsminister Jens Orback 14 frivilligorganisationer för att tillsammans med Integrationsverket diskutera hur ideella organisationer kan hjälpa till att integrera nyanlända personer i samhället.

– Att vi i år tar emot och ger permanent uppehållstillstånd till så många fler gör den här frågan viktig. En viktig del i att komma in i det svenska samhället är att ha kontaktytor och möten. Jag är väldigt angelägen om att vi så fort som möjligt kan sjösätta många olika ömsesidiga mentorsprojekt.

Jens Orback ser framför sig att frivilligorganisationer som har ett engagemang för flyktingar ska kunna ställa upp med mentorer; personer som hjälper de nyanlända invandrarna med kontakter som rör till exempel utbildning och jobb.

– Livet levs ju lokalt. Frivilligorganisationer har alla de kontaktytor som myndigheter och tjänstemän inte har i samma omfattning.

Integrationsverket beräknar att över 25 000 personer kommer få antingen permanenta eller tillfälliga uppehållstillstånd i år, betydligt fler än de senaste åren. Förra året var det 8 000.

Det här beror framför allt på den tillfälliga asyllagen.

Estanislao Mboro från Afrosvenskarnas Riksförbund uppskattar att myndigheterna nu tar hjälp av ideella krafter när det gäller integrationsarbetet.

– Det visar att man erkänner att det finns problem när det gäller integration. Vi står till förfogande och hjälper till så mycket vi kan, säger han.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".