Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)

Sveriges kommuner saknar beredskap för klimatförändringar

Publicerat onsdag 1 februari 2006 kl 17.45

En framtida klimatförändring med ökad nederbörd kommer att ställa ökande krav på hur man bygger bostäder, vägar och järnvägar. Det är slutsatsen i en rapport från Statens geotekniska institut. Men kommunerna har idag ingen övergripande planering inför ett varmare klimat.

– Frågan är ju uppe till diskussion ganska ofta, men inte när det gäller direkta åtgärder. Det vi hör från kommunerna i landet är framförallt att man behöver ett bättre underlag, säger Ulf Johansson, chef för avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad hos organisationen Sveriges kommuner och landsting.

Statens geotekniska institut, SGI, har utifrån de klimatmodeller som finns kommit fram till att exempelvis Klarälvsdalen och Mälardalen kan bli utsatta för översvämningar när nederbörden ökar.

Mycket strandnära bebyggelse
Enligt siffror från Boverket är det idag tolv procent av bebyggelsen i Sverige, som ligger inom 100 meter från strand. Och nu kommer snart ett lagförslag som förändrar strandskyddet. Differentiering ska göra det lättare att bygga strandnära, speciellt i glesbygd. Frågan är hur det går ihop med ökad översvämningsrisk i framtiden,

– Idag är strandskyddet en statisk lagstiftning som säger att 101 meter från en strand är det okej, men inte 99 meter från stranden. Så ser inte verkligheten ut. Vårt syfte är inte att luckra upp, utan att få en helhetssyn på hur vi bygger längs våra stränder.

Finns det någon som tror att det blir mindre byggande längs stränder än vad det är idag?

– Jag tror i alla fall inte att det blir ett ökat byggande längs stränderna med en förändring, säger Ulf Johansson.

Statens geotekniska institut vill nu bli remissinstans för kommunerna. Då kan man tidigt påverka planeringen för till exempel hur man lägger bostäder och infrastrukturprojekt.

– SGI har ett nationellt ansvar för att ta fram den typen av översiktiga underlag, varefter kommunerna tar fram sina mer detaljerade underlag. Det andra är snabbhet. Vi har inte råd med att ytterligare försämra byggprocessen i det här landet. Ska man vara remissinstans måste man också vara beredd att svara upp, vilket ställer krav på SGI:s närvaro, kanske, i vissa regioner, säger Ulf Johansson.

Kartlägger sårbarheten
Nu pågår också en statlig utredning, som ska kartlägga samhällets sårbarhet för klimatförändringar vad gäller bebyggelse, jordbruk, vattenförsörjning och hälsa. Men kommunerna tvingas redan nu att fatta beslut, som har betydelse för byggande av vägar och bostäder i ett längre perspektiv.

– Min erfarenhet som gammal stadsarkitekt är att folk lyssnar om de får rätt information, säger Ulf Johansson.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".