"Migrationsverket firade inte avvisningar"

Uppgifterna om att personal på Migrationsverket firat avvisningar stämmer inte enligt en intern utredning som Migrationsverket har gjort. Men utredningen tycker att formuleringarna i de mejl som bjöd in till champagne- och tårtkalasen var olämpliga.

”Jag hoppas att ni alla kan avsätta en kvart då vi tänkte infria handläggarens löfte om champagne efter det att en viss familj lämnat Sverige”.

”Igår verkställde handläggaren vår besvärliga kvinna i Östra Göinge. Vi firar med tårta och önskar samtidigt henne och hennes barn allt gott i hemlandet”.

Olämpligt utformat
I slutet av förra året kom avslöjanden om att personal på Migrationsverket i Solna och Kristianstad skulle ha firat genomförda avvisningar med tårta och champagne.

Senare uppmärksammades ett fall i Hedemora där en enhetschef skällt ut en synskadad asylsökande man. Efter att händelserna uppmärksammats tillsatte Migrationsverket en intern utredning för att se över vad som hänt.

Utredningen slutsats är att champagne- och tårtkalasen inte var till för att fira avvisningar, utan för att fira att personalen arbetat på ett bra sätt. Men inbjudningarna var olämpligt formulerade, säger överdirektör Lars-Gunnar Lundh som har lett internutredningen.

– Medarbetarna själva har djupt beklagat och instämt i det olämpliga i att skriva mejl av det här slaget.

Hedemora utreds
Fallet med den asylsökande mannen i Hedemora som blev utskälld av verkets personal blev för svår för internutredningen och behöver därför utredas vidare.

– Det finns så mycket oklarheter där som gör att vi inte kan komma med någon bestämd rekommendation om vad som behöver göras, säger överdirektör Lars-Gunnar Lundh på Migrationsverket.

Migrationsverkets interna utredning kommer med en rad förslag på hur Migrationsverket ska bli bättre på att bemöta asylsökande. Bland annat vill utredarna ha handledning och en årlig utbildning för all personal. Utredningen föreslår också att de anställda på Migrationsverket ska byta arbetsuppgifter oftare.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".