Bosättare och aktivister försvarade bosättningen.

160 skadade i bråk om judisk bosättning

Över 160 människor skadades, några allvarligt, när israelisk polis och militär på onsdagen drabbade samman med judiska bosättare och högeraktivister i en illegal bosättning på Västbanken.

Över 5 000 poliser och soldater sattes in för att rensa bosättningen Amona, utanför Ramallah på Västbanken, från omkring 3 000 bosättare och aktivister som samlats där.

Bosättarna angrep poliserna och soldaterna genom att kasta sten och hälla kokhet olja, färg och andra farliga vätskor över dem. Polisen använde hästar och vattenkanoner för att klara sitt uppdrag. Uppdraget var att bereda väg för maskiner som skulle riva nio hus i Amona.

Amona är också enligt Israels sätt att se på saken en olaglig bosättning uppförd utan tillstånd och därför skall husen rivas.

Men det kan inte de högerextrema krafterna i bosättarrörelsen acceptera. De gjorde därför hårt motstånd och möttes också av hårda tag.

Via mobiltelefon berättar en israelisk reporter om ett möte med en bosättare under kravallerna.

– Jag har alltid protesterat när någon kallat israeliska soldater för nazister, men jag gör inte det längre efter att ha sett en soldat slå ett barn i ansiktet, sa bosättaren.

Många människor har skadats, över 160, bland dem två ledamöter av parlamentet Knesset, ett sextiotal poliser och soldater och för en polis uppges tillståndet vara allvarligt.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".