Pagrotsky vacklar i språkfrågan

För knappt två månader sen beslöt riksdagen att svenska språket inte ska ha ställning som officiellt språk i Sverige, ett beslut som väckte stark kritik. Nu vill kultur- och utbildningsminister Leif Pagrotsky ta upp frågan igen.

– Jag har inte haft problem med en lag som sådan, men det lagförslag som låg på bordet gick inte att använda. Kritikerna har inte gjort den distinktionen, utan slagit vilt omkring sig på temat att jag inte vill att våra barn ska tala svenska. Men det som har imponerat på mig är engagemanget för svenska språket, som också jag delar, och den breda uppmärksamhet som språkvården äntligen har fått genom den här debatten.

Det förra förslaget att i lag ge svenskan status som officiellt språk innehöll juridiska oklarheter och dög därför inte, enligt Leif Pagrotsky, som då i december föreslog andra åtgärder för att stärka svenskans ställning.

Men kritiken från språkvetare blev stark. Svenskan har status som officiellt språk i Finland och i EU, men fick alltså inte den ställningen i Sverige, medan fem minoritetsspråk har fått lagligt skydd.

Olle Josephson som är chef vid Svenska Språknämndens sekretariat, välkomnar Leif Pagrotskys besked.

– Det är jättebra, för vi behöver en lag om svenskans ställning i Sverige. Den är ju inte självklar längre.

Varför? 

– Sverige är ett flerspråkigt samhälle, vi har 200 modersmål ungefär. Men framförallt har vi engelskan som ett högstatusspråk inom viktiga samhällsområden som forskning och näringsliv. Risken är att vi kommer prata svenska men styra på engelska, om vi inte lagstiftar mer.

De här högstatusområden har ju redan infört engelska, hur ska man få dem att tänka svenska?

– De måste tänka både engelska och svenska, annars kommer deras verksamhet att bli sämre. För att om man inte får använda sitt modersmål så tänker man sämre. Det vore väldigt olyckligt om Ericssons alla ingenjörer inte ens fick chansen att tänka på svenska, säger Olle Josephson vid Språknämnden, en organisation som ska värna svenskan.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".