Terroristlagen görs om

Den omstridda så kallade terroristlagen görs om. Idag kan en person som försöker ta sig in i Sverige och misstänks för terrorism av Säpo skickas ut igen av regeringen, utan att få veta varför. Med den nya lagen skall den misstänkte både få mer insyn och kunna överklaga.
Ökad rättsäkerhet Den som hotas av utvisning ska få reda på mer om vad som ligger bakom misstankarna. Det exakta förslaget, som ska innehålla minst två instanser där man kan överklaga, presenteras på torsdag. Processen kommer att ta längre tid. Men tanken är att också öka rättssäkerheten för de misstänkta. Regeringen ska även i framtiden ta det slutliga beslutet, om huruvida någon verkligen är en fara för rikets säkerhet. Gamla lagen gäller Enligt den nuvarande lagen kan en person utvisas om det är fara för rikets säkerhet. Eller om han eller hon tidigare har gjort saker som innebär att det finns risk för terroristdåd i Sverige. Regeringen fattar beslut om utvisning efter en förhandling där Säpo agerar åklagare och lägger fram hemliga bevis. Ny till hösten Det är med stöd av den lagen som Säpo har begärt att regeringen skall utvisa de två män som greps i förra veckan när de sökte asyl i Sverige. Den nya lagen kommer inte att träda i kraft förrän under nästa regering, som tillträder i höst. De gripna männen har alltså ingen nytta av den nya tilltänkta rättssäkerheten.
Jenny Nordberg, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista