Mannen bakom Mittal-budet

I fredags la stålgiganten Mittal Steels ett fientligt bud på Luxemburgbaserade stålbolaget Arcelor. Och affären har även stött på motstånd från politiskt håll i såväl Frankrike som i Luxemburg, där man är rädd för att jobb skulle försvinna vid ett uppköp. Men, vem är egentligen den indiske affärsmannen Lakshmi Mittal, största ägare i Mittal Steels? Ekots man i New Dehli har tecknat ett porträtt.

Lakshmi Mittal är Storbritanniens rikaste man, och uppges vara världens tredje förmögnaste. Han bor i Englands dyraste privatbostad, ett palats i centrala London som kostade honom uppemot en miljard kronor. När hans dotter Vanisha gifte sig häromåret kostade bröllopet 55 miljoner dollar.

Mittals extravaganta livsstil är ett långt steg från hans enkla bakgrund här i Indien. Han föddes för 55 år sen i delstaten Rajastahn och började tidigt jobba i familjens blygsamma och förlustdrabbade stålfabrik i staden Kolkata, tidigare Calcutta. Tidigt började han köpa upp vacklande stålindustrier i olika länder. Det var djärva affärer som oftast resulterade i rejäl profit för honom själv. Hans karriär beskrivs i dag som en av affärsvärldens mest lysande framgångssagor. Men han har också varit kontroversiell, hans omfattande donationer till brittiska labour-partiet under Tony Blair har ifrågasatts.

Hans 79-åriga pappa sa nyligne i en intervju att han aldrig kunnat tro att han son skulle bli världens störste stålmagnat med 10 procent av världens stålmarknad. Men, tillade pappan, ”ända från början var han alltid aggressiv, han har alltid tagit stora risker”.

Här i Indien följer man Mittals karriär med stolthet, och noterar att han fått sitt förnamn från hinduiska guden Lakshmi, som är välståndets och den goda lyckans gudinna.

Nils Horner
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".