Fortfarande stora brister vid djurslakt

Det förekommer fortfarande stora brister vid djurslakt. Det visar en nationell granskning från Djurskyddsmyndigheten. Bristerna förekommer i hela slakterikedjan, vilket förorsakar onödigt lidande hos många djur.

– Det finns brister som fortfarande behöver åtgärdas. Till exempel har vi sett att det finns bristfällig kontroll av att djuren är avlivade. För det enskilda djuret innebär det naturligtvis ett stort lidande, säger Linda Karlsson, chef för tillsynsenheten på Djurskyddsmyndigheten.

I den nationella tillsynsrapporten från Djurskyddsmyndigheten konstaterar att man att det förekommer stora brister i hur djur behandlas vid slakt, från uppstallning, drivning och bedövning till avlivning. Rapporten omfattar 55 större och mindre slakterier.

Alarmerande att kontroll saknas
Myndigheten anser att det är alarmerande att det vid fem slakterier inte förekommer någon kontroll innan själva slakten påbörjas.

Därför kan grisar och fjäderfä exempelvis skickas iväg till skållning levande. Vid skållning skållas djuret i hett vatten och får päls och fjädrar avlägsnade.

– Om det har brustit någonstans tidigare i kedjan och att man dessutom inte har en korrekt kontroll av att djuret är dött innebär det naturligtvis att om ett djur som inte är dött går vidare till skållning en oerhörd smärta för det djuret, säger Lotta Berg, veterinärinspektör på Djurskyddsmyndigheten.

Djur kan återfå medvetandet
Vid elva slakterier låter det gå för lång tid mellan bedövning och avlivning. När tiden blir för lång kan djuret återfå medvetandet och därmed återfå känslor av smärta och ångest när det tappas på blod.

Elpådrivning används rutinmässigt vid fyra slakterier. Djuren får en elstöt och metoden används för att driva djuren framåt under slakt.

Rutinmässig elpådrivning är i strid med gällande lagstiftning och man ser användandet som mycket anmärkningsvärt från myndigheten.

Kommunerna får kritik
Djurskyddsmyndigheten är också kritisk till kommunernas bristfälliga inspektioner. Många slakterier har inte inspekterats på flera år. Kommuner har låtit brister passera utan åtgärder.

Av de inspektioner som kommunerna utförde under 2004 skedde nära hälften på annan tid än vid slakt. Därför saknas det information om hur djuren avlivades, berättar Linda Karlsson, chef för tillsynsenheten på Djurskyddsmyndigheten.

– Det kan betyda oerhörda lidanden. Det är inte säkert men det kan vara en konsekvens, säger hon.

Maria Repitsch
maria.repitsch@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".