Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)

Alternativa metoder även för akutpatient

Publicerat torsdag 2 februari 2006 kl 10.28

Försöket med alternativa behandlingsmetoder som hypnos och beröringsmassage på Karolinska universitetssjukhuset Huddinge ska nu utvidgas och även omfatta akutpatienter. Den vetenskapliga studien är den första i sitt slag i Sverige. (Radio Stockholm)

– Med våra behandlingar sänker vi stressnivån och oron och minskar smärtan, säger sjuksköterskan Fanny Airosa på Centrum för Integrativ medicin vid Karolinska universitetssjukhuset.

– Ofta är det personalen som kommer till oss och berättar att de har en patient som kanske fått besked om en obotlig sjukdom och befinner sig i en stressituation eller också är det patienter med svåra smärtor som man inte kan hantera.

Patienter som läggs in akut
Tanken är att de patienter som blir aktuella för studien ska hämtas bland de omkring 10 000 som varje år söker akut och som läggs in på sjukhusets akutvårdsavdelning.

Gunnar Öhlén, verksamhetschef för akutvårdskliniken på Karolinska Huddinge, har stött tanken på integrativ vård på akuten från första början för snart två år sedan.

Nu är den här vårdformen mer utvecklad än på något annat sjukhus i Sverige.

Först i sitt slag
Den vetenskapliga studien är också först i sitt slag i landet, och sker i samarbete med Karolinska institutet. De första delresultaten av studien väntas inom kort, men det är bara början. Det här kan bli hur stort som helst, säger Gunnar Öhlén.

– Vårt uppdrag är att stärka patientsäkerheten i vårt omhändertagande och då känns det väldigt bra att vi utnyttjar alla olika tänkbara typer av kunskap för att erbjuda en så säker vård som möjligt, säger han.

Nu ska alltså minst 15 patienter per vecka, eller drygt 600 på ett år inlemmas i arbetet med alternativa vårdformer, alltså hypnos och beröringsmassage på Karolinska universitetssjukhuset Huddinge.

Över all förväntan
Enligt sjuksköterskan Fanny Airosa är andelen nöjda patienter så här långt över all förväntan.

– Alla vill gärna återkomma så jag antar att hundra procent är nöjda. Vi har fullt upp, säger Fanny Airosa, sjuksköterska på Centrum för integrativ medicin på Karolinska universitetssjukhuset Huddinge.

Ulf Bungerfeldt, Radio Stockholm ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".