Nytt vaccin mot influensa på väg

En forskargrupp i USA har tagit fram ett genetiskt vaccin som skulle kunna vara verksamt mot flera olika typer av influensavirus, som till exempel fågelviruset H5N1 som smittar mellan fåglar och människor. Det skriver den medicinska tidskriften The Lancet.

Vaccinet är inte skräddarsytt för någon speciell influensa, men framkallar ändå ett kraftigt immunförsvar hos de infekterade möss som testats.

Vaccinet är ett genvaccin som till dels är byggt av en mänskligt förkylningsvirus, och det kan innebära att framgången med att skydda mössen för influensasmittan beror på att de är känsligare för effekten än människor. Vi har ju smittats många gånger av förkylningsvirus, men det har inte mössen, säger statsepidemiolog Annika Linde.

– Det finns tveksamheter kring det här. Försöken med möss ser lyckade ut, men det är en väldigt lång väg att gå innan vi är framme vid att ha ett vaccin för människor.

– Vi kan skydda möss från oändligt många mänskliga sjukdomar just nu, men det svåra är att ta steget från möss till människor, säger , säger statsepidemiolog Annika Linde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".