Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ont om barnmorskor i hela Sverige

Bristen på barnmorskor är inte längre bara ett storstadsproblem. Socialstyrelsens inspektion på landets största förlossningskliniker visar att det till sommaren fattas barnmorskor på många håll i landet.
Vid universitetssjukhuset i Umeå är till exempel 40 barnmorsketjänster fortfarande vakanta inför sommaren. – Där anger de ansvariga väldigt stora svårigheter att få tag på barnmorskor eller att utnyttja sin egen personal så att det kommer att räcka till, säger Thomas Tegenfeldt vid Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet i Umeå. Socialstyrelsen ser allvarligt på att klinikerna inte lyckas rekrytera kompetent personal i tillräcklig omfattning. Konsekvenserna blir att den personal som finns kommer att få jobba ännu hårdare, säger också Thomas Tegenfeldt. 33 kliniker granskade Socialstyrelsen har granskat sommarens bemanning på landets 33 största förlossningskliniker. Inspektionen visar att bristen på barnmorskor nu är ett problem som inte bara rör storstäderna. Det är ont om barnmorskor i hela landet. Förra året hamnade Stockholm i fokus, när mammor tvingades resa till andra orter i Sverige för att föda. I år ser situationen i Stockholm något bättre ut, men problemet har alltså flyttat ut i landet. Skjuta på semestern Många förlossningskliniker försöker lösa bristen på barnmorskor med hjälp av den befintliga personalen. Barnmorskor måste skjuta på sina semestrar och många barnmorskor måste gå in och jobba på lediga dagar för att förlösa gravida. – Man utnyttjar barnmorskorna väldigt hårt för att lösa problemen i sommar och personalen kommer att få en tuff sommar, säger Susanne Gullack Flyrén på Socialstyrelsens tillsynsenhet. Föräldrar och barn drabbas Hon anser att även föräldrar och barn kommer att bli lidande. Även om den medicinska säkerheten upprätthålls så kommer omvårdnaden att påverkas. – Föräldrarna kommer att känna att de inte kan få så mycket tid med sin barnmorska som de kanske vill ha och barnmorskorna att de inte riktigt hinner med det de skulle vilja göra.
Reporter Anna Lithander, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".