Polisen ska kunna utdöma böter direkt.

Förarprov och böter ska få bort svarttaxi

Den som kör svarttaxi och upptäcks ska kunna få böter direkt på platsen av polisen. Det sägs i ett lagförslag som regeringen på torsdagen överlämnar till Lagrådet i ett försök att komma till rätta med den olagliga svarttaxi-verksamheten. Ett särskilt förarprov för den som vill köra taxi ska också inrättas.

Taxichauffören Barbro Löfqvist i Göteborg tycker att de nya förslagen är bra.

– Detta välkomnar jag till tusen procent och jag tror att alla mina kolleger också är väldigt glada och uppskattar det mycket. Vi har många föräldrar som skickar ut sina barn och tror att de ska komma hem i taxi som är seriösa.

– Men så finns de här svarttaxiförarna som står och ropar efter folk. Många av passagerarna har kanske tagit en öl på krogen och åker med de här taxichaufförerna och då vet de inte var de kan hamna eller vad förarna sysslar med, säger hon.

Fyra miljarder utan kontroll
Varje år körs det svarttaxiresor för fyra miljarder kronor utom kontroll för Skatteverket. Dessutom samlas också mycket annan slags brottslighet runt svarttaxiverksamheten. Därför vill regeringen göra det möjligt för polisen att när en person upptäcks köra svarttaxi, också kunna ge böter direkt.

Regeringen vill även att det särskilda körprovet för taxi som togs bort 1998, ska komma tillbaka. Det innebär att den som nu vill köra taxi måste göra särskilt körprov.

Enligt lagförslaget som infrastrukturminister Ulrica Messing på torsdagen överlämnar till lagrådet, så ska den här skärpningen av yrkestrafiklagen börja gälla redan den första juli i år.

”En växande näring”
– Vi vet att svarttaxiverksamheten är en växande näring. Polisen runt om i landet rapporterar ständigt in fall där man misstänker att det runt kring den svarta taxiverksamheten också finns annan kriminell verksamhet.

– När vi nu har ett förslag om lagstiftning på plats vill jag att den ska börja gälla så fort som möjligt för att stärka dem som är seriösa och för att minska möjligheten för andra att vara oseriösa, säger Ulrica Messing.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".