Internetföretag kritiseras för Kinacensur

Flera ledande internetföretag får nu kritik från amerikanska politiker för att böja sig för kinesiska censuren i syfte att tjäna mer pengar.

Kritiken kommer efter att sökmotorjätten Google nyligen gått den kinesiska ledningen till mötes så att vissa sidor i den kinesiska versionen blockeras och sökningar på vad som uppfattas som politiskt känsligt kan bli missvisande.

Likaså har tillgången till bloggar, chattsidor och e-post begränsats.

Agerandet fördömdes
Vid ett möte i Washington på onsdagen fördömde ledande amerikanska kongressledamöter agerandet.

Demokraten Tom Lantos kritiserade it-företagen för att i profitens namn ägna sig åt denna typ av självcensur.

Även företagen Microsoft, Yahoo och Cisco beskylls för att sätta vinstintressen före demokratiska värden.

Möjlighet till oberoende källor
Yahoo och Microsoft har bemött med att säga sig inte vara kapabla att ändra inställningen hos Kinas regering och att företagens sökmotorer ändå har givit möjlighet till betydligt fler oberoende källor.

Enligt internetexperten Carolyn Bartholomew exporterar Kina nu också teknologi för att filtrera information, en export som bland annat går till länder som Nordkorea och Uzbekistan.

Den amerikanska kritiken mot de stora it- företagen har blivit en nyhet i hela världen, om än inte speciellt stor i Kina.

Anders Wennersten, Peking
anders.wennersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".