Statliga bolag missar jämställdhetskrav

Regeringen har flera gånger de senaste åren hotat med lagstiftning om andelen kvinnor i svenska bolagsstyrelser inte når upp till 40 procent. En granskning som Ekot har gjort visar att staten själv inte lever som den lär.

– Det är naturligtvis jättedåligt. Man ska sopa rent framför egen dörr innan man börjar kasta skit på andra. Om staten hade tagit frågan på samma allvar som man tycker att andra ska göra så hade man kunnat ändra på det, säger folkpartiets Karin Pilsäter.

Ekots granskning av de helstatliga bolagen visar att fyra av tio helstatliga bolagsstyrelser inte når upp till regeringens eget krav på minst 40 procent kvinnor.

Redovisar ett snitt
Visserligen redovisar regeringen själv att man har 41 procent kvinnor i de helstatliga bolagsstyrelserna, men det är i själva verket bara ett snitt. 

Tittar man på bolag för bolag så finns det flera helstatliga bolag som bara har runt 20 procent kvinnor, bland andra Vattenfall, Vin & Sprit och Samhall. Det finns också ett bolag som inte har någon kvinna alls i styrelsen.

Östros nöjd
Näringsminister Thomas Östros avvisar kritiken och menar istället att jämställdhetsarbetet i de statliga bolagen så här långt är en succé.

– Vi har varit väldigt framgångsrika i vår ambition att nå 40 procent. Sedan kan det skilja sig åt mellan bolagen. Men det har varit en framgångssaga i att visa att det går att ha en stark utveckling på jämställdhet i bolagsstyrelserna, säger Thomas Östros.

”Borde lyckas bättre”
Trots att Thomas Östros anser att regeringen i jämförelse med det privata näringslivets knappa 16 procent kvinnor lyckats bra, menar folkpartiets Karin Pilsäter att regeringen borde ha lyckats bättre.

– Det finns kompetenta kvinnor, tillräckligt många för att staten, om man hade velat och prioriterat det, hade kunnat haft 40 procent kvinnor i de statliga bolagsstyrelserna, säger hon.

Mattias Forsberg
mattias.forsberg@sr.se

Research: Victoria Gaunitz
victoria.gaunitz@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".