Hög militär inför rätta i hovrätten

På torsdagen inleddes rättegången i Göta Hovrätt mot en av landets högst uppsatta militärer som anklagats för upprepade fall av misshandel och våldtäkt på sin tidigare hustru. I sista stund försökte försvarsadvokaten Gunnar Falk få rättegången uppskjuten efter att ett av hans vittnen meddelats misstanke om mened i samband med tingsrättsförhandlingarna.

Strax efter klockan tio kallades parterna till rättssalen i Göta hovrätt, efter att rätten slagit fast att förhandlingarna ändå skulle starta. Men det var en upprörd åklagare som anlände med sin klient.

Så sent som i förra veckan meddelade åklagarsidan att det enda vittne försvaret kallat misstänks för att ha ljugit i samband med förhöret i tingsrätten i våras. Det handlar om en kvinna som är nära bekant till familjen.

”Smutsigt spel”
Åklagaren Marianne Aldén ville inte kommentera det hela, men försvarsadvokaten Gunnar Falk kallade misstankarna mot hans vittne för ett smutsigt spel av åklagaren.

Militären står åtalad för våldtäkt, grov misshandel och grov kvinnofridskränkning men dömdes i tingsrätten bara för två fall av misshandel till sex månaders fängelse. Båda parter har överklagat domen.

Åklagaren kommer att yrka på flera års fängelse, medan försvaret hann kräva en frikännande dom innan rätten på torsdagen beslutade om stängda dörrar och allmänheten fick lämna rättssalen.

Skadat vår renommé
I samband med åtalet förlorade mannen sin höga militära befattning, men han har fått behålla anställning och lön i väntan på slutlig dom. Men oavsett utgången så har affären skadat den svenska försvarsmakten säger överbefälhavaren Håkan Syrén.

– Jag blir mycket bekymrad när jag reser ute i Europa och man även där talar om de här förhållandena. Det är självklart att det har skadat vår rennomé, oavsett vad utfallet blir. Med den mediebild som nu är given har det skadat den svenska förvarsmaktens renommé både nationellt och internationellt, säger ÖB Håkan Syrén.

Rättegången i Göta hovrätt väntas fortsätta till den 14 februari.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

i samarbete med SR Skaraborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".