Egypten pressar Hamas om Israel

Egypten spelar en viktig roll när en ny palestinsk regering skall bildas efter det terroriststämplade Hamas valseger i förra veckan. President Hosni Mubarak och den egyptiska regeringen diskuterar den palestinska framtiden med både palestinska, israeliska och Hamas ledare.

Hamas kan inte fortsätta att använda våld, konstaterade både Egyptens utrikesminister Ahmed Abu Gheit och Israels utrikesminister Tzipi Livni på en gemensam presskonferens i Kairo på onsdagen.

I Israel konstaterar man på torsdagen att det är första gången Egypten uppmanar palestinierna att lägga ner vapnen för att få fred.

Hamas måste erkänna Israel
Den egyptiska regeringens starke man säkerhetschefen Omar Suleiman konstaterar att Hamas måste sluta med våldsaktioner mot Israel, erkänna Israels rätt att existera och godkänna alla avtal som den Palestinska myndigheten har slutit med omvärlden. Annars kommer Hamas inte att kunna bilda en ny palestinsk regering.

På torsdagen är det meningen att den egyptiska statsledningen skall träffa Hamasledare för att försöka övertyga den militanta islamistiska organisationen om de här sakerna.

Snart skall också Hamas träffa palestiniernas president Mahmoud Abbas, antingen i Kairo eller i Gaza, för att börja diskutera regeringsfrågan.

Respektera ingångna avtal
Abbas utgångspunkt är den samma som Egyptens, bland annat att Hamas måste respektera de avtal den Palestinska myndigheten har ingått.

Det gäller också avtalen med Israel och det innebär att Hamas då åtminstone indirekt erkänner Israel.

President Abbas kräver också att Hamas godkänner att det är han och ingen annan som leder de palestinska säkerhetsstyrkorna.

Starkt egyptiskt intresse
Egypten har ett starkt intresse av att Abbas lyckas neutralisera Hamas eftersom Hamas har sitt ursprung i det egyptiska Muslimska brödraskapet som hade stora framgångar i höstens egyptiska parlamentsval.

Egypten vill inte ha en besläktad militant rörelse inpå knutarna som lyckas nå framgångar genom att hålla fast vid sin våldsideologi.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".