Persson svarar på Ericsson-vd:ns kritik

Nu kommenterar Göran Persson Ericsson-vd:n Carl-Henric Svanbergs utspel om att han gärna ser en borgerlig regering efter valet. Statsministern säger att han välkomnar en debatt, men då måste också näringslivet finna sig i att granskas.

– Jag såg att han ville ha ett maktskifte, att det var nyttigt med ett regimskifte. Det är ju möjligt att den diskussionen kan föras också om näringslivet, säger Göran Persson.

De har haft många regimskiften under din tid som statsminister.

– Nej, det är samma regim. Det är Wallenbergssfären och Handelsbankssfären.

Vad säger du om hans resonemang?

– Jag har ingen som helst förståelse för det. Men vill han ha mer vitalitet så är det kanske ägarfrågorna omkring de stora svenska företagen han ska titta på.

När Ericssons vd Carl-Henric Svanberg fick frågan från Ekot om varför han vill se en borgerlig regering efter valet, svarade han så här:

– Jag tror att en regering eller ett företag som sitter länge hamnar i att fundera mer på vad som skapade gårdagen än hur man löser morgondagen. Ett regeringsskifte kan vara uppfriskande.

Socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog anser att Ericssons vd utnyttjar sin topposition för att försöka styra valrörelsen.

Men Statsminister Göran Persson välkomnar att näringslivet och Carl-Henrik Svanberg vill delta i den politiska debatten.

– Han har sin fulla rätt. Han är välkommen. Det är en intelligent och kunnig person. Men det är klart att han då får räkna med att han blir granskad, och att frågor som är kopplade till näringsliv och demokrati kan komma att lyftas, säger statsminister Göran Persson.

Margareta Svensson
margareta.svensson@sr.se

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".