Mohamed ElBaradei.

ElBaradei om Iran: Kritiskt men ingen kris

Det internationella atomenergiorganet IAEA:s krismöte om Irans vägran att böja sig för kravet att avstå från anrikning av uran inleddes på torsdagen. Med största sannolikhet kommer Iran att rapporteras till FN:s säkerhetsråd.

Relationen med Iran har nått kritiskt läge, men det är ingen kris, sa chefen för det internationella atomenergiorganet, Mohamed ElBaradei.

– Det är ett kritiskt läge, men inte på något sätt en krissituation. Oavsett om mötet beslutar att rapportera till Säkerhetsrådet eller inte är alla överens om att det enda sättet att gå vidare är med fortsatt diplomati, sa Mohamed ElBaradei.

Inget tal om sanktioner
Alla som uttalat sig idag har sagt att diplomatin fortsätter men Iran måste göra mer för att få omvärldens förtroende. Det har aldrig varit tal om att be säkerhetsrådet genomföra några sanktioner i det här stadiet. Så sa chefen Mohamed ElBaradei vid det internationella atomenergiorganets möte i Wien.

En majoritet av de trettiofem medlemmarna i det internationella atomenergiorganets styrelse kommer med största sannolikhet att komma överens om att rapportera Iran till säkerhetsrådet

Och Irans forna allierade Kina och Ryssland har också lovat att rösta för att hänvisa Iran till säkerhetsrådet, just därför att resolutionen inte kräver sanktioner från rådet.

Rapport styrker misstankar
Den rapport som nu läggs fram vid det internationella atomenergiorganets styrelsemöte verkar styrka misstankarna om att Irans kärnteknikprogram inte enbart handlar om att producera el utan även har militära syften.

Men det blir Mohamed ElBaradeis rapport i mars som blir avgörande för om det blir sanktioner mot Iran. Det ger Iran och det internationella samfundet en månad att komma fram till en lösning.

Iran meddelade officiellt på torsdagen IAEA att landet har för avsikt att fortsätta sitt kärnteknologiprogram. Iran sa också att om landet rapporteras till FN:s säkerhetsråd så kommer Teheran att begränsa FN-organets möjlighet till inspektioner.

Johanna Petersson
johanna.petersson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".