Nytt vänsterparti siktar på riksdagen

Vänsterdemokraterna är namnet på helt nytt vänsterparti som nu satsar på riksdagsvalet 17 september. Från början var det tänkt att partiet skulle satsa på valet 2010.

Men osäkerheten bland vänstersympatisörer har fått Vänsterdemokraterna att tänka om. Margó Ingvardsson, tidigare riksdagsledamot för vänsterpartiet, är talesperson för Vänsterdemokraterna.

– Det är många som säger att ”finns det inte ett nytt vänsteralternativ så kommer vi strunta i att gå och rösta”. Det har gjort att vi har skyndat på och försöker få fram en lista redan till det här valet.

Diskussioner sen i höstas
Den gruppering som nu alltså tagit namnet Vänsterdemokraterna har som Ekot tidigare berättat diskuterat en partibildning sen i höstas.

Skälet är att det nuvarande vänsterpartiet blivit allt för kommunistiskt.

Men man vänder sig också emot socialdemokraterna som man uppfattar som allt för toppstyrt.

I den interimsstyrelse som bildades i helgen finns både avhoppade vänsterpartister och före detta socialdemokrater, bland annat den förra riksdagsledamoten Margareta Persson.

Det blivande partiet bejakar både marknadsekonomin och medlemskapet i EU. Och vänsterdemokraterna vill konkurrensutsätta arbetsförmedlingarna.

Behöver 1 500 underskrifter
Hittills har partiet bara ett 50-tal sympatisörer och nu måste vänsterdemokraterna få in minst 1 500 namnunderskrifter fram till mars för att partiet ska kunna ställa upp i valet.

Men Staffan Norberg, vänsterpartistiskt kommunalråd i Södertälje och en av de tydligaste kritikerna av Lars Ohly tror att vänsterdemokraterna kan lyckas locka till sig väljare.

– Det finns oerhört många människor som känner sig vilsna idag, som inte kan känna sig hemma i vänsterpartiet men som samtidigt skulle vilja ha någonting till vänster om socialdemokratin, säger Staffan Norberg, vänsterpartist och kommunalråd i Södertälje.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".