Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bloggkrönikan 4 februari 2006

Publicerat torsdag 2 februari 2006 kl 18.55

Bloggkrönikan tar idag upp två ämnen: SSU-ordföranden Anna Sjödins krogbråk och reaktionerna på Jyllands-Postens publicering av Muhammed-karikatyrer. 

”I fallet med Jyllands-Postens publicering av nidbilderna på Muhammed rör vi oss i ett gränsland mellan det smakliga och osmakliga”, skriver Pär Engholm i Uppsala med bloggen Prometheus, och han fortsätter ”mellan vad som kan betraktas som kritik av en totalitär religiös figur – vilket vi måste kunna tillåta – och vad som kan ses som en kränkande nidbild av muslimen som sådan.” 

”Jag känner stor avsmak över hur så många i dessa länder så öppet demonstrerar sin avsmak mot Jyllands-Posten och mot Danmark istället för att ta itu med sina verkliga problem: Fattigdom, brist på demokrati, brist på öppenhet, brist på utveckling. 

Vi i väst har själva varit i en situation som i mycket liknar deras, med intolerans, prästerligt förtryck och skriande fattigdom. Låt oss hoppas att dessa människor kan rycka sig upp ur sitt armod och genomgå en liknande rationaliserings- och moderniseringsprocess. Kasta religionen på sophögen!”
Louise Persson med bloggen Frihetspropaganda/digital prozac skriver om reaktionerna på Muhammed-teckningarna: 

”Om tidningar ska upphöra att skriva saker som ’upprör’ då kan vi lika gärna ge upp att skriva alls. Om det är gränsen är det svårt att skriva någonting alls utan att uppröra någon.  

Vilket leder in på det senaste i den här röriga historien, nämligen att danskar upprörts av att någon grupp palestinier bränt en dansk flagga, och kräver att FN tar itu med det. 

Tja, oavsett vad man tycker om den gruppen och deras egentliga motiv att bränna flagga är det i stort sett samma sak som att publicera karikatyrer av Muhammed. Om man anser att det senare är ett uttryck för yttrandefrihet, så får man begripa att det är samma sak att bränna en flagga i protest. Så här fungerar yttrandefrihet. En del är upprörande. Men inte kränkande. Ingens rättigheter kränks. Att uppröras är inte att kränkas.” 

Louise Persson har ingen förståelse för kravet från flera arabiska organisationer och länder att FN ska ingripa. 

”Att ställa krav på sanktioner för att skydda religioner från förolämpningar är fullkomligt vansinnigt.  

FN ska… fokusera på verkliga kränkningar, inte irra in i metoder att bannlysa ’upprörande’ handlingar i tal, bild eller skrift.” 

Det är så många bloggare som har haft synpunkter och väldigt bestämda sådana på SSU-ordföranden Anna Sjödins krogbråk att Jonas Morian med bloggen PromeMorian betecknar det som ett bloggdrev. 

”Inom journalistiken betecknar begreppet ’drev’ det fenomen när journalister hårdgranskar en politiker/makthavare och/eller kändis som misstänks ha gjort något fel. Det som kännetecknar drevet är bristen på annan vinkling än den redan valda. När flocken har fått blodvittring jagar den sitt byte obevekligt. Eventuella andra intressanta spår rusas bara förbi.
Under söndagen bevittnade vi nog det första svenska bloggdrevet. Bytet var den här gången SSU-ordföranden Anna Sjödin som efter någon typ av bråk på en krog i Stockholm tagits omhand av polisen. …. i väntan på fakta bryter en smärre storm ut på internet där mängder av bloggare anser sig ha saken klar och drar långtgående slutsatser.” 

Jonas Morian får svar av Malin med bloggen trettinånting

”Är detta ett bloggdrev är detta ytterligare ett tecken på ett samhällsfenomen - bloggen utmanar nu på allvar etablerade media! Detta är något som såväl offentliga personer som mediefolk och vi bloggare själva måste förhålla oss till.
Jag tror att det kommer att växa fram ett etiskt förhållningssätt bland bloggarna… Denna diskussion måste dock föras bland bloggare och inte skapa ytterligare ett drev -denna gång mot bloggen som debattform. Vi måste hitta ett sätt där vi undviker att bli censurerade och där vi kan ha högt i tak, värna yttrandefriheten, vara en kanal för oss alla som inte är proffstyckare eller politiker att framföra våra åsikter och tankar samtidigt som vi värnar andras integritet och förhåller oss etiskt. 

Bloggen är här för att stanna och är bland det bästa som har hänt på många år!”

Jörgen I Eriksson
jorgeni.eriksson@sr.se 

Citerade bloggar:
Pär Engholm: http://prometheuslight.blogspot.com/
Louise Persson: http://www.louisep.com/node/945
Jonas Morian: http://promemorian.blogspot.com/
Malin: http://trettinanting.blogspirit.com/
Policy för Ekots bloggkrönika:
Ekots bloggkrönika återger åsikter, tankar och inlägg om politik och samhälle i vid bemärkelse som publiceras på bloggar på internet. Förutsättningen är att de ska vara relevanta, genomtänkta och välgrundade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".