Ruter Dams vd: Det finns för få kompetenta kvinnor

Det finns inte tillräckligt många kompetenta kvinnor i Sverige för att kravet på 40 procent kvinnor i bolagens styrelser ska uppnås. Det säger Gunilla Ahrén, vd på chefsutvecklingsföretaget Ruter Dam.

Fyra av tio helstatliga bolag når inte upp till regeringens krav på 40 procent kvinnor i styrelserna. Samtidigt förbereder regeringen en lag som ska tvinga det privata näringslivet att nå 40 procent-målet.

Gunilla Ahrén tycker att lagstiftning är fel väg att gå. Hon menar att kompetens måste gå före kön och hon tycker att det fokuseras för mycket på andelen kvinnor, istället för att se till hur verkligheten egentligen ser ut.

Det är alltså inte bara ovilja från de stora företagen som gör att det ser ut som det gör i styrelserna. Gunilla Ahrén har en teori om varför den statliga utredningen om en ny lag kommer just nu.

Mattias Forsberg
mattias.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".