Astra Zeneca överträffar Ericssons resultat.

Astra Zeneca: Vi behöver nya produkter

Svensk-brittiska läkemedelsbolaget Astra Zeneca överträffar Ericssons nysatta vinstrekord, räknat både för sista kvartalet förra året och för helåret. Det visar bokslutet, som är det första för den nye vd:n David Brennan.

På marknaden föll Astra Zenecas aktiekurs drygt 3 procent under dagen till 360 och 50.

Ericssons 10,1 miljarder för kvartalet och 33,3 för helåret överträffas av Astra Zeneca som redovisar en vinst på ungefär 13 miljarder kvartal fyra och 51 miljarder kronor för hela 2005, jämfört med 37 miljarder för hela 2004.

Ökad försäljning
Försäljningen steg med 12 procent till 181 miljarder kronor. Betydligt över Ericssons drygt 150 miljarder, och det är bara AB Volvo som redovisar på fredagsmorgonen, som når högre, över 200 miljarder i försäljning.

Men marknadens mottagande blev kanske magsårsframkallande för nye vd:n, om uttrycket tillåts i sammanhanget.

Kursen föll nämligen rejält i Stockholm, och marknaden lät sig inte imponeras av David Brennans försäkringar om att 2005 har präglats av en stark utveckling för dom viktigaste tillväxtprodukterna.

Trots rekordvinsten så hade marknaden nämligen räknat med ännu mer.

Ökning för magsårspreparat
Det är framför allt försäljningen av magsårsmedlet Nexium och Seroquel, för behandling av schizofreni, som ligger bakom bolagets förbättrade siffror. Kolesterolsänkaren Crestor ökade också men inte lika mycket.

Det finns en oro för att bolaget inte har tillräckligt många egna produkter i sin produktportfölj.

Nya produkter behövs
Jakten på framtida tillväxt väger tyngre i läkemedelsbranschen än i någon annan bransch kanske och bolaget har självt medgett att portföljen har haft behov av förstärkning, bland annat via en rad licensavtal med bioteknik- och forskningsbolag förra året.

Det amerikanska läkemedelsverkets hårda attityd mot blodproppsläkemedlet Exanta spelar också in. Nuvarande bedömning är att det är osannolikt att finna en väg framåt för medicinen i USA, enligt Astra Zeneca.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".