Allt fler företag satsar på hela koncept.

Whisky lockar till upplevelseturism

Svenskarnas ökade intresse för så kallad kulturarvsturism och kunskapsturism har lett till att allt fler företag har börjat satsa på hela koncept och inte bara tillverkning av en produkt. Det här kan vara framtiden för såväl små som stora svenska företag. Det tror Magnus Dandanell som är vd för Mackmyra Whisky, ett företag som sedan starten 1999 har satsat hårt på arrangemang runt själva whiskyn.

– Hittills är huvuddelen av vår produkt en upplevelseprodukt. Du kan vara med ditt fat hela tiden från fyllning, du får välja om du vill ha rökigt eller inte, och vilken typ av fat du vill ha. Lagringsplatsen kan du också välja.

– Du är med och specialdesignar din egen whisky, och sedan kan du se hur den utvecklas från år till år, säger Magnus Dandanell.

Lager i gruva
50 meter under jord i Bodåsgruvan i Gästrikland har Mackmyra Whisky sitt huvudlager. Här finns förutom 200-litersfaten med whisky som på sikt ska buteljeras och säljas på Systembolaget, också det som blivit något av en försäljningssuccé, 30-litersfaten för konsumenter som vill vara lite mer delaktiga.

Mackmyra Whiskys affärsidé är i grunden enkel, att som första företag tillverka och sälja svensk maltwhisky.

Dessutom valde man redan på planeringsstadiet att satsa på delaktighet för konsumenterna och upplevelser runt själva whiskytillverkningen. För svensken söker upplevelser – och det handlar inte bara om äventyr utan också om kulturarvs- och kunskapsturism, en våg som Mackmyra Whisky har kunnat rida på.

Har 18 anställda
Idag finns det drygt 870 000 företag i Sverige, 98 procent av dem är små eller mycket små. Mackmyra Whisky har 18 anställda och tre av dem jobbar i den whiskymättade doften i Bodås gruva.

Där finns det största lagret som snart ska öppnas för turer där whiskyägarna ska kunna besöka sina fat - helt i linje med företagets satsning på konsumenternas delaktighet.

Jenny Sanner Roosqvist, Gävle
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".