Omfattande sexuellt våld i norra Uganda

60 procent av alla unga flickor i norra Ugandas flyktingläger utsätts ständigt för sexuellt våld. Det visar en studie av FN, som kallas det ”tysta lidandet”. Det är regeringssoldater och medflyktingar som står för en stor del av det sexuella våldet.

– Min kusin Susan är förlorad, förklarar Jesca.

Susan rövades bort av rebeller i Herrens Motståndsarme när hon var 12 år, och kom nu tillbaka med ett barn. Men varken rebellerna eller hennes släktingar vill veta av henne.

”Mest avskyvärda konflikten”
I 20 år har rebellerna i norra Uganda terroriserat civilbefolkningen, och tvingat närmare två miljoner människor att överge sina byar och söka skydd i interna flyktingläger. Den mest avskyvärda men samtidigt mest bortglömda konflikten i världen, enligt FN.

Tätt, tätt bor tiotusental i läger - utan el, vatten, polis eller sjukvård. Utan möjligheter att försörja sig eller ge barnen skolgång.

– Och långsamt har normer och traditioner och moral brutits ner, säjer Signe Allimada från FN:s kvinnofond.

”Regeringssoldaterna är värst”
Åtta av tio flickor - och då är det flickor mellan 11 och 14 år - fruktar sexuellt våld mest av allt. Och sex av dessa åtta flickor, blir också verkligen utsatta för sexuellt våld.

– Rebeller rövar bort unga flickor och gör dem till sexslavar, men de största övergreppen begås av Ugandas regeringssoldater, som är där för att skydda flyktingarna, enligt Signe Allimada.

Och det fortsätter inne i lägren, där också kanske brodern till en våldtagen, i sin tur våldtar förövarens lillasyster som hämnd.

”Flickor en börda”
Men sexuellt våld, är också att tvinga småflickor till prostitution, för att familjen skall överleva. Eller gifta bort dem tidigt, så att de får barn och egna matransoner från FN, eller tvinga dom att bli bihustrur, så någon annan får ansvaret. För det är alltid flickor som är den stora bördan för fattiga familjer, anses det.

Det är bara tre år sedan, som omvärlden på allvar uppmärksammade tragedin i norra Uganda och satte in hjälp och press på regeringen. Och nu när omfattningen står klar, så börjar det mödosamma arbetet att försöka hjälpa alla dessa tiotusentals flickor och hindra att andra också får sina liv förstörda.

Vincent Dahlbäck, Kampala i Uganda vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".