Tusentals dör av kemikalier i arbetet

I många utvecklingsländer är användningen av kemikalier dåligt reglerad. Bristen på kontroll leder enligt FN:s arbetsorganisation ILO till att 340 000 människor dör varje år till följd av yrkesmässig exponering för kemikalier. 50 000 barn dör årligen av förgiftning.

Nästa vecka slutförhandlas en överenskommelse inom FN om en global kemikaliestrategi, som framför allt ska hjälpa utvecklingsländerna till en bättre kemikaliekontroll. Mötet kommer att hållas i Dubai.

Sveriges miljöambassadör Viveka Bohn är ordförande i den förberedande förhandlingskommittén.

– Många länder har ingen kontroll. Det drabbar framför allt de allra fattigaste människorna. Särskilt jordbruksarbetare som använder giftiga bekämpningsmedel för att kontrollera ohyra och annat, säger hon.

Oacceptabla förhållanden
Det som berör utvecklingsländer allra mest är bland annat den illegala handeln med kemikalier och kemiskt avfall och de stora lagren av gamla bekämpningsmedel. En FN-rapport beräknar att det finns 500 000 ton gamla bekämpningsmedel i världen, ofta förvarande under oacceptabla förhållanden.

Ett exempel från en FN-inventering: I en by i västra Etiopien förvarades förbjudna värstingmedel i läckande, stinkande tunnor i ett fallfärdigt skjul. Det handlade om DDT, aldrin, dieldrin, kemikalier, som välvilliga västländer har skänkt i form av bistånd. Skjulet stod mitt bland bostadshusen där barnen lekte.

– Väldigt många människor dör av akut förgiftning efter att ha använt bekämpningsmedel, säger Viveka Bohn.

Många utvecklingsländer är nu mycket angelägna om att den nya kemikaliestrategin ska komma till stånd så att de kan få hjälp att ta hand om dessa gamla lager. Någon sådan kapacitet finns inte idag.

– Det är framförallt Afrika som har drivit på den här processen för att få skarpa skrivningar som gör att de kan få stöd för sin kapacitetsutveckling, säger Viveka Bohn.

USA bromsar 
Men det finns länder som bromsar, till exempel USA, som anser att handlingsprogrammet kan innebära handelshinder.

– Länder med stor kemikalieproduktion är oroliga för att deras produkter inte längre kommer att kunna sälja lika fritt, säger Viveka Bohn.

Handeln med kemikalier beräknas enligt OECD stå för tio procent av världshandeln. Kemikalieutbudet beräknas öka med 85 procent mellan 1995 och 2020.

Därför är den internationella kemikaliestrategin nödvändig för att skydda människors hälsa och miljön, säger Viveka Bohn.

– På sikt är det viktigaste att vi skyddar de kommande generationerna. Vi vill väl inte ha ett samhälle där våra barn skadas av de negativa effekterna av kemikalier, säger hon.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".