Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oväntat kulturmöte på fältsjukhuset

Pausen ägnas åt salsa. Foto: Nils Horner/SR.

I Pakistan är behovet av sjukvård stort i områden som drabbades av jordbävningen förra året. Inte minst barnen är hårt utsatta. Många lider av lunginflammationer. Ett av de länder med den största hjälpinsatsen är Kuba, som skickat flera hundra läkare till Pakistan.

Kubanska läkare på ett fältsjukhus i Nordvästra gränsprovinsen konfererar om röntgenbilderna för en svårt benskadad patient när Ekots utsände besöker dem.

– Vi räddar många liv här. Vi är många specialister och vi är beredda på vad som helst, på vilken sjukdom som helst, konstaterar läkaren Mariela Robaina.

Hon är en av uppemot 700 läkare som Kuba skickat hit för att hjälpa jordbävningsoffer.

Stora kontraster
Sjukhuset ligger i en isolerad by högt uppe i bergen, och är ett av runt 30 sjukhus som kubanerna driver i Pakistan. Kontrasten det mellan tropiska och sensuella Kuba och den här strängt religiösa, karga och just nu djupfrysta miljön kunde knappast vara större.

Men pakistanierna och kubanerna verkar ändå på något sätt ha funnit varandra.

Sjuka pakistanskan Saima är tacksam.

– De ger mycket bra vård här, och hälften av deras läkare är kvinnor. Det är bra, för i vår kultur får en främmande man inte se en kvinnas kropp, säger Saima.

Läkaren Mariela Robaina berättar om hur de just lyckades rädda en svårt sjuk baby med en lunginfektion.

Jag frågar henne varifrån i Kuba hon kommer.

– Jag är från Guantanamo, säger hon, ar du hört talas om det? frågar hon.

Hon säger att hon gillar sitt jobb här, men att hon förstås också längtar hem till Kuba.

Uppskattar kvinnliga läkare
Pakistanska kvinnor som köar för behandling, en del med slöja för ansiktet, tittar förundrat och beundrande på de frimodiga kubanska kvinnliga läkarna.

Chefen för sjukhuset, doktor Jorge Moreno, säger att man är noga med att respektera traditionell och muslimsk kultur. Men de ser också till att på lediga stunder njuta av sin egen kultur, inte minst salsan.

Under en paus i det hårda arbetet sätter någon på lite kubansk musik. Några läkare börjar dansa. En pakistansk man i långt skägg stampar, knappt märkbart, takten.

– Det här är bra musik! Jag gillar den, säger han.

Nils Horner, Chamankot, Pakistan
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".