Strejken fortsätter pressen ökar på Electrolux.

Fortsatt strejk hos Electrolux i Nürnberg

Den uppmärksammade strejken i Electrolux AEG-fabrik i Nürnberg i Tyskland fortsätter. På torsdagskvällen sa facket nej till Electrolux bud om två årslöner till varje anställd när fabriken läggs ned.

I genomsnitt 60 000 euro, cirka en halv miljon kronor per anställd, det är Elektrolux bud till de 1 700 strejkande i Nürnberg.

– Ovanligt generöst säger koncernledningen i Stockholm, men facket i Nürnberg avvisar budet som snålt, och hänvisar till tekniker som slutade vid fabriken förra året.

– De fick 100 000 euro per man, säger Harald Dix på den lokala fackklubben till Ekot.

Strejken fortsätter och därmed ökar pressen på världens största vitvaruproducent, Electrolux. Sedan två veckor tillbaka ligger arbetet nere vid AEG-verken i Nürnberg. Där tillverkas disk- och tvättmaskiner för både export och för den tyska marknaden. 

Om ytterligare en vecka, räknar facket med att lagren är tömda och då blir det även tomt i butikerna.

Strejken har här i Tyskland blivit en symbolfråga, både för IG-metall och en del politiker. Fabriken går med vinst, men den ska ändå stängas och produktionen flyttas till Polen och Italien.

Med fem miljoner arbetslösa och efter flera liknande fall har protesterna i Tyskland tilltagit mot att arbetsplatser flyttas till länder med lägre löner och skatter, samtidigt som företagens vinster ökar.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".