Gemensam borgerlig skolpolitik

Hårdare tag mot mobbare, betyg redan från sjätte klass och nationella prov redan i tredje klass. Det är de några av förslagen som en borgerlig arbetsgrupp för skolan presenterar på tisdagen och som de fyra partierna vill genomföra om de vinner valet i höst.
Moderaterna, Centern, Kristdemokraterna och Folkpartiet har under våren arbetat fram gemensamma förslag för företagandet, arbetsmarknaden och vården men misslyckats att hitta en gemensam familjepolitik. På tisdagen presenterades de borgerligas gemensamma förslag inom grundskolan: flexibel skolstart mellan sex och åtta år som föräldrarna avgör, flexibel skoltid så att de elever som behöver gå tio år i grundksolan får göra det är ett annat förslag och hårdare tag mot mobbarna. Skolpersonal ska vara tvungna att anmäla när de ser mobbning och få större befogenheter att flytta elever. Partierna vill också införa skriftliga omdömen från ettan och nationella prov i tredje klass. Däremot finns det inget om den nationella skolpengen som ska följa eleverna som Moderaterna och Folkpartiet vill ha. Här är man inte överens. –Jag tycker att det är viktigt med resurssystemet. Men nu har vi fokuserat på kvalitetsfrågorna och då har de punkterna vi kommit fram till räckt till tycker jag. Men på längre sikt ser jag det som nödvändigt att låta pengar följa elever till den skola han eller hon väljer, sa Beatrice Ask.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".