Två häktade för Kistaattentat

Två personer häktades på fredagen misstänkta för delaktighet i attentaten mot en irakisk vallokal i Kista i december förra året. De båda männen, 19 och 24 år gamla, häktades på sannolika skäl misstänkta för stämpling till terroristbrott.

– Det handlar om att de tillsammans ska ha planerat att genomföra någonting som kan betecknas som terroristbrott, säger chefsåklagare Thomas Lindstrand.

Den yngre av de båda männen bor i Trelleborg. Den andra i en Stockholmsförort. Tillsammans ska de alltså ha planerat attentatet då en flaska med brännbar vätska kastades in i vallokalen i Kista.

Brev till tidningar
Efter attentatet skickades brev till flera tidningar där avsändaren uppgavs vara terrornätverket al-Qaida.

Den yngre mannen är misstänkt för stämpling till terroristbrott.

– Jag kan egentligen inte säga någonting eftersom vi har yppandeförbud, men det jag kan säga är att min klient förnekar brott, säger mannens advokat Mikael Nilsson.

Bara en misstänkt för attentatet
Det är bara den ena mannen som är misstänkt för att ha varit med och utfört själva attentatet. Han är också misstänkt för både försök till terroristbrott och stämpling till terroristbrott.

– Han har gjort en del medgivanden när det gäller vallokalen, säger Thomas Lindstrand.

Imorgon, lördag kommer ytterligare en person att ställas inför häktningsdomstolen. Några detaljer kring vad han misstänks för har inte offentliggjorts.

Sara Hägg
sara.hagg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".