Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Motgångar för mänskliga rättigheter

Utrikesdepartementets årliga rapport om tillståndet för de mänskliga rättigheterna i världen visar att även om det görs flera framsteg med bland annat demokratiska val i flera länder, så är det många länder där det går bakåt. Utrikesminister Laila Freivalds är besviken.

– Tyvärr så ser vi försämringar i en del länder. I Europa har vi Vitryssland som är en hård diktatur, där förtrycket mot oliktänkande bara blir hårdare och medierna får allt svårare att arbeta, säger Freivalds.

– Vi har också rapporterar från Burma om att situationen för människor där hela tiden försämras. Det är en rad länder där situationen för de mänskliga rättigheterna har blivit sämre, fortsätter utrikesministern.

Ingen öppning i Vitryssland
Vitryssland är ett tydligt exempel på ett land där de mänskliga rättigheterna får stå tillbaka.

President Lukasjenko styr enväldigt och har ett starkt inflytande över domstolar, polis och medier.

FN har kritiserat Vitryssland för att oliktänkande trakasseras och att det finns många som sitter fängslade på politiska grunder.

Framsteg på flera håll
Men det går också framåt på flera håll. Freivalds pekar på fredsprocesserna i Aceh och Liberia och att det hållits val i flera länder, till exempel Irak.

Vad gäller könsstympning för flickor och kvinnor så har alla länder i afrikanska unionen skrivit under på att förbjuda könsstympningen.

Dödsstraffet har också avskaffats i flera länder, på senare år bland annat i Liberia och Senegal.

”Vi kan stödja gräsrotsarbete”
Rapporten används som underlag för Sveriges utrikespolitk, och Laila Freivalds räknar upp en rad åtgärder som Sverige kan genomföra i arbetet för mänskliga rättigheter.

– Vi kan stödja de demokratiska krafterna, vi kan stödja de organisationer som arbetar mot förtryck, för kvinnors rättigheter, för homosexuellas rättigheter. Att ge dem ekonomiskt stöd, ett praktiskt stöd för att de ska kunna bedriva sitt arbete på gräsrotsnivå. Och vi kan ha en politisk dialog och utöva påtryckningar, säger Laila Freivalds.

Matilda Durehed
  matilda.durehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".