Volvos vd Leif Johansson har anledning att vara glad.

Storvinst för Volvo ger ökad utdelning

Uppdaterad 12:10
Lastbilstillverkaren Volvo ökade vinsten kraftigt för helåret 2005, visar bokslutet som kom på fredagsmorgonen. Detta kommer aktieägarna att märka av i form av ökad utdelning.

Volvo föreslår att utdelningen ökar från 12,50 till 16,75, och det betyder att Volvo delar ut ungefär 7,5 miljarder kronor till aktieägarna.

Den summan kan sättas i relation till förra årets vinst på 18,1 miljarder kronor före skatt. Ungefär en fjärdedel av vinsten går till aktieägarna.

Gynnsamt 2005
För Volvos del kan man säga att det var ett gynnsamt år. Så beskriver i alla fall Volvochefen Leif Johansson 2005.

Alla Volvos verksamhetsområden gick med vinst. Bussarna och anläggningsmaskinerna och båtmotorerna och flygplansmotorerna och finansavdelningen, och naturligtvis lastvagnarna, som drar det tyngsta lasset som vanligt.

Ökad omsättning
Omsättningen ökade med 14 procent till 231,1 miljarder, och för andra året i rad överstiger därmed Volvos omsättning 200 miljarder kronor, vilket bolaget är ensamt om i Sverige.

Om man ska spåra någon försvagning i resultatutvecklingen så är det att vinsten för det fjärde kvartalet förra året inte lyckades leva upp till förväntningarna och marknaden tog fasta på det och sänkte kursen på börsen, fast Leif Johansson just redovisat Volvos bästa resultat hittills.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".