Indiska flygplatsstrejker skapar kaos

I Indien ska reformvänlige premiärministern Manmohan Singh på fredagen träffa strejkande flygplatsanställda, för att försöka få ett slut på en vild strejk som för tredje dagen i rad orsakar kaos på Indiens flygplatser.

Strejkkaoset fortsätter vid Indiens största flygplatser. Här vid terminalen i New Delhi demonstrerar hundratals anställda.

– Vi behöver ingen privatisering eller utländska investeringar. Vi kan klara moderniseringen själva, säger Kishor, en av de anställda vid New Delhis flygplats.

Markpersonalen strejkar
Det är markpersonal som strejkar, själva flighterna kommer och går i stort sett normalt. Men passagerarna får själva släpa baggaget långa sträckor, terminalerna och toaletterna har inte städats på flera dygn.

Få passagerare verkar känna sympati för de strejkande. Prabu väntar på en flight till Bangalore. Han säger att det är ett fåtal flygplatsanställda som nu håller hela nationen gisslan.

De strejkande är emot den just beslutade privatiseringen av den här flygplatsen och den i Mumbai, före detta Bombay, detta trots att regeringen lovat att de anställda ska få behålla sina jobb.

Kravallpoliser till flygplatsen
Hundratals kravallpoliser försöker nu säkra flygplatsen. De strejkande får stöd från en viktig allierad till regeringen, Indiens kommunistiska parti, Marxisterna.

Bataljen om Indiens flygplatser är en viktig symbolfråga och regeringen under premiärminister Manmoham Singh säger att den inte tänker ge sig.

Men för att regera behöver Singh stöd av flera vänsterpartier, däribland Marxisterna.

Emot liberalisering
De partierna är bergfast emot liberalisering och utländska investeringar. Det har lett till att Indiens ekonomiska reformpolitik i viktiga avseenden bromsats eller helt avstannat.

Passageraren Prabu säger att Indiens flygplatser är i bedrövligt skick.

– Moderniseringen borde ha skett för många, många år sedan, säger han.

Nils Horner, New Delhi
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".