Köttjätte skär ner

Slakterijätten Swedish Meats överväger stora nedskärningar av sin verksamhet i Sverige. Flera hundra jobb hotas och antal anläggningar hotas av nedläggning, även om inga beslut är tagna ännu. Det bekräftar informationsdirektören Hampe Mobärg. 

- Vi har en branschstruktur och press i vår bransch med svåra lönsamhetsproblem och det beror på hårdare internationell konkurrens och hela branschen brottas med överkapacitet. Det leder till att vi måste se över vår struktur i Sverige.

Det är lantbrukstidningen ATL som tagit del av Swedish Meats interna utredning för slakt och charkverksamhet. Koncernen är just nu inne i ett köp av konkurrenten SLP i Helsingborg och vill även gå samman med Kalmarbaserade KLS. Och det kommer betyda stora förändringar för att öka lönsamheten, idag utnyttjas bara runt 70 procent av kapaciteten. 

Enligt ATL innehåller utredningen fyra olika alternativ. Och bland annat pekas de stora anläggningarna i Kalmar och antingen Helsingborg eller Kävlinge ut. Och bara i Kävlinge handlar det om 400 jobb. Men även om företagsledningen medger att det blir stora förändringar med start kanske redan i år så vill man idag inte kommentera exakt hur enskilda orter drabbas. Än så länge handlar det bara om preliminära diskussioner, säger Hampe Mobärg, informationsdirektör på Swedish Meats:

- Det som ingår i utredningen är än så länge bara teori och görs förutsättningslöst och är långt ifrån färdiga beslut.

- Men att ni diskuterar det här kan du inte förneka?

- Nej, det kan jag inte och det tror jag de flesta känner till om de bara tänker efter. Det är ganska självklart med de förutsättningar som vi och branschen har just nu.

Daniel Rundqvist/Ekot i Jönköping

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".