C vill att fler ungdomar provanställs

Centerpartiet vill att ungdomar ska få provanställas i upp till två år utan rätt till fast anställning. Enligt centern är det ett sätt för företagen att våga satsa på unga och för de unga att få in en fot på arbetsmarknaden.

– Det känns jätteosäkert för man vet ju inte om man kan vara kvar på en arbetsplats som man trivs på. Om jag skulle bli anställd skulle jag vilja vara säker på att jag fick vara kvar där ett tag i alla fall och inte helt plötsligt bara bli uppsagd, säger Lotta Bergström, Gävle.

– Jag tycker att det kan vara lite både och för företagarna är kanske rädda för att dra på sig kostnader och avgifter som gör att man inte vågar anställa. Men jag tror att förslaget kan vara bra, säger Tobias Magnusson, också han från Gävle.

Nya grepp för ungdomsarbetslösheten
Centern vill alltså ta till nya grepp för att få gruppen ungdomar, alltså de mellan 16 och 24 år, i arbete.

Mer än var tionde i den gruppen är nämligen utan arbete och enligt förslaget ska företagen få möjlighet till provanställning i upp till två år.

Om arbetsgivaren bryter kontraktet under tiden kan den anställde få ett vederlag, men i praktiken betyder det att lagen om anställningsskydd åsidosätts för ungdomar i upp till två år.

”Ungdomar stängs ute”
Centerledaren Maud Olofsson tycker att det viktigaste är att ge unga en chans.

– Det som händer i dag är att ungdomar stängs ute från arbetsmarkanden, mycket på grund av lagstiftningen. Företagen säger att de inte vågar anställa för de vet inte om de har tillräckligt med pengar eller om det lönar sig att anställa en till.

– Då måste vi som politiker fundera över hur vi kan luckra upp en del av regelverket så att ungdomarna verkligen får visa upp sig. Jag accepterar inte att en hel generation ställs utanför arbetsmarknaden som man gör i dag, säger Maud Olofsson.

Fp taget på sängen
Något tagen på sängen av förslaget verkar folkpartiets ekonomiskt politiska talesman, Karin Pilsäter vara.

Enligt henne har de borgerliga partierna inte alls diskuterat den här frågan och hon kan inte se att någon skulle vara för det heller.

– Jag tror inte att det är en vettig lösning att slopa anställningsskyddet. Däremot kan de vara en bra idé att inför större möjligheter till så kallade visstidsanställningar.

Metall och v kristiska
Fackförbundet IF Metall och vänsterpartiet har under förmiddagen sågat förslaget som ungdomsfientligt. De anser att otrygga jobb inte är rätt väg att gå. Men det verkar alltså inte heller finnas något stöd för det från höger.

Bollen får därför gå tillbaka till Maud Olofsson.

Varför lägger ni fram ett förslag som ingen annan stöder?

– Centerpartiet vill utveckla jobben och företagandet i Sverige. Vi har tittat på Frankrike som har ett liknande system. Där är man väldigt nöjd med systemet för att det har inneburit att man har fått ganska många nya anställningar.

– Nio av tio företagare har sagt att detta har varit verkningsfullt och att man därigenom kommer att kunna förlänga de här anställningsavtalen, säger Maud Olofsson.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Jenny Sanner Roosqvist, Gävle
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".