En dog i bussolycka

Vid en svår olycka mellan två bussar på tisdagsmorgonen nära Råneå, i Luleå kommun, omkom ett barn. Ytterligare 13 passagerare, de flesta små skolbarn, skadades. En större linjebuss körde rakt in i en mindre buss med yngre skolbarn som var på väg till badhuset i Råneå.
Flera barn slungades ut ur den mindre bussen, ett av dom hamnade under och klämdes ihjäl. Ett barn kastades ner från viadukten, fem meter ner på E4an. Tre personer är svårt eller mycket svårt skadade. Räddningspådraget var stort på tisdagsmorgonen med 10 ambulanser, två helikoptrar. Sunderby sjukhus jobbade under katastroflarm. I flera år har bland andra Väg- och TrafikInstitutet, VTI, krävt bilbälten i skolbussar. Om man sitter fast, kvar i bussen, klarar man sig mycket bättre, menar dom. Från 1 januari 2005 måste alla nya bussar ha bälten, enligt EU. Men många skolbussar är Gamla bussar. Ändå kommer en ny utredning som snart är klar kommer inte att föreslå speciellt bältestvång i skolbussar, säger Jan Petzäll, utredare på Vägverket: –Det är i första hand ekonomiska skäl, vi har väldigt stor verksamhet med skolskjutsar, väldigt många bussar. Det går inte utan vidare att montera in bälten i de bussarna därför att karossen är inte byggd så att det finns fästpunkter för bälten. Det skulle betyda att man behöver byta de flesta bussar mot nya bussar och det är en väldigt stor kostnad som man inte kan ta över en natt, säger Jan Petzäll
Pia Sjögren, Ekot i Storuman

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".