Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Professor representerade enligt reglerna

Publicerat fredag 3 februari 2006 kl 16.45

Karolinska Institutet, KI, har granskat hur professor Jan-Åke Gustafsson har skött sina resor och sin representation efter den medierapportering som varit. Det har bland annat talats om dyrbara restaurangbesök och resor i affärsklass. Revisionen visar att utgifterna har hanterats enligt KI:s regler.

– Som chef förväntar man sig att medarbetarna följer de regler som finns och internrevisionen har nu visat att så har skett i Jan-Åke Gustafsson fall. Det känns ju skänt, säger Harriet Wallberg-Henriksson, KI:s rektor.

Pekats ut med lyxrepresentation
Jan-Åke Gustafsson har i medierna pekats ut som en professor som representerat för statens pengar på lyxiga restauranger där det serverats dyra viner och sprit och att han har gjort ett stort antal flygresor i business- och första klass.

Men den interna revision som KI låtit göra efter medias rapportering om missförhållanden visar att Jan-Åke Gustafsson håller sig till de regler som finns.

Men, heter det också i rapporten, eftersom Jan-Åke Gustafsson vid sin representation betalat allt själv och sedan begärt ersättning enligt reglerna, det vill säga högst 600 kr per person och betalat resten med egna medel, kan det uppfattas som om staten har fått stå för hela notan.

Riktlinjerna ska ses över
Här måste riktlinjerna ses över. Det får inte bli några missuppfattningar, säger Harriet Wallberg-Henriksson.

– Det som vi nu måste göra är att fundera över hur vi ska se på detta. Var någonstans går gränsen för när Karolinska institutets goda namn och rykte kan ifrågasättas, när förtroendet för oss kan ifrågasättas. Om det uppfattas som om man represneterar i lyx, så att säga, säger Harriet Wallberg-Henriksson.

Eva Stenström
eva.stenstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".