Svensk flyktingopinion oförändrad

Svenskarna har inte blivit mera negativa till flyktingar. Trots en främlingsfientlig våg i Europa och debatten om utländska terrorgrupper. Motståndet mot flyktingar är i stället betydligt mindre än för tio år sen.
Det visar en årlig opinionsmätning från Göteborgs universitet. Kring 40 procent vill ha färre flyktingar i Sverige. 1982 var den siffran hela 65 procent. Drygt fyra av tio svenskar, 44 procent, svarar alltså att det vore bra att ta emot färre flyktingar i Sverige. Knappt tre av tio tycker att det är ett dåligt förslag att ta emot färre flyktingar. 65 procent emot 1982 Ungefär så har opinionen sett ut i Sverige sen 1999. För 10 år sen däremot var stämningen en helt annan. Då ville hela 65 procent strama åt flyktingmottagningen, alltså 20 procent fler än i dag. Trots att vågorna i debatten om flyktingar går höga i Europa finns alltså inga tecken på ökad främligsfientlighet i Sverige. Men mätningen är gjord i höstas, så om främligsfientlige Jean Mari Le Pens framgångar i Frankrike eller skotten mot Pim Fortujn påverkat opinionen framgår inte. Sverige mer positivt Statsvetaren Marie Demker säger att flera saker skiljer Sverige från länder där främlingsfientligheten växer. I flera av länderna ser väljarna inga tydliga alternativ till sin nuvarande regering. Det finns också gamla konflikter mellan stora grupper som har olika religion eller språk.
Fredrik Furtenbach, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".