Denna sträckning ska övervakas. Klicka för karta.

Kameror ska övervaka centrala Malmö

Malmö blir Sveriges mest kameraövervakade stad. Inom kort lämnar Malmö stad in en ansökan till länsstyrelsen om att kameraövervaka stora delar av centrala Malmö.

I höst ska kamerorna sättas upp från Centralstationen vid hamnen genom centrum till Möllevångstorget.

– Det här är det stråket som de flesta människor rör sig i både på dagtid och kvällstid, säger Ilmar Reepalu, socialdemokratiskt kommunalråd i Malmö.

Kan avslöja gärningsmän
Polisen kallar det för rånarstråket, men det handlar ofta också om misshandel och nyligen en dödsskjutning. Med kameror kommer gärningsmännen avslöjas.

– I fall det sker saker vid det här stråket så är uppklarnandefrekvensen väldigt hög.

Det handlar om kameror för sex miljoner kronor, så kallade dumma kameror som ingen manövrerar. Tanken är att bilderna raderas automatiskt efter en viss tid och granskas bara om det skett ett brott och då skall det krävas ett särskilt tillstånd från domstol.

Malmöborna positiva
Planerna på den omfattande kameraövervakningen välkomnas av de flesta Malmöbor.

– Jag tycker att det skulle vara jättebra för då skulle man känna sig mycket tryggare, säger en kvinna.

– Det är bra om man kan gå tillbaka och se om man kan få tag på en gärningsman, säger en annan.

Du skulle inte känna dig övervakad?

– Nej, verkligen inte. Det är ju ingen som kommer att sitta och titta på det hela tiden. Då hade det varit en annan sak.

– Jag tycker att det är positivt för det blir ju säkrare på stan. Man förstör ju bilderna sedan och sparar dem inte för tid och evighet, säger en man.

Du skulle inte känna dig övervakad?

– Vet jag om att kamerorna finns känner jag mig inte övervakad.

Erfarenheter av kameraövervakning av flera Malmöskolor har varit goda. Kostnaderna för skadegörelse har minskat kraftigt, på en skola med 90 procent.

JK restriktiv
Men justitiekanslern, som skall ta tillvara allmänhetens rätt till integritet, är vanligtvis mycket restriktiv och kan överklaga de tillstånd som ges.

Enligt Advokatsamfundet handlar det om en svår balansgång mellan integritet och effektiv brottsbekämpning.

– Principiellt sett är kameraövervakning ett av flera verktyg som är integritetskränkande för den enskilde, men samtidigt kan den givetvis bidra till att klara upp brott. Det är just balansen hur långt man är beredd att gå som är den svåra och som just är en fråga för politikerna att ta ställning till, säger generalsekreterare Anne Ramberg.

Hög brottslighet
Brottsligheten i Malmö är alldeles för hög, menar kommunalrådet Ilmar Reepalu och något måste göras. Och staden uppfattas inte som en trygg stad av Malmöborna.

– Jag är aldrig här på kvällarna. Jag jobbar här och har min cykel där borta vid Gustav Adolfs torg. Men efter mörkrets inbrott... nix, säger en kvinna.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".