Färre order för norsk företagare efter karikatyrerna

Den senaste tidens protester i Mellanöstern mot att tidningar har publicerat karikatyrer av profeten Muhammed har nu också drabbat skandinaviska företagare.

Geir Olsen är chef för två fabriker i Norra Irak, en betongfabrik och en fabrik som tillverkar generatorer, och han berättar att kontrakt har dragits tillbaka under den senaste veckan.

Protesterna i Mellanöstern har främst riktat sig mot Danmark där bilderna först publicerades.

Totalt har Danmark en export på nästan fem miljarder kronor årligen till länderna i arabvärlden.

Arla värst drabbat
Danska exportrådet säger att det främst är dagligvaror som drabbats av köpbojkotten. Ett av företagen som drabbats hårt är svensk-danska Arla som har en omsättning på drygt två och en halv miljarder kronor årligen i Mellanöstern.

Svenska företag inte lika drabbade
Det svenska exportrådet säger att svenska företag inte ska ha drabbats i samma utsträckning som danska och i viss mån också norska företag har gjort.

Svenska företag exporterar varor för cirka 20 miljarder kronor årligen till Mellanöstern.

Geir Olsen berättar att han är orolig för att läget ska förvärras om bilderna fortsätter att spridas och han tycker att det var fel av Jyllands-posten att publicera karakatyrerna av profeten Muhammed.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".