Göran Perssons uttalande bidrog till konkurs

Det blir inget skadestånd från staten till PR-byrån Rikta som gick omkull efter regeringens fiaskoartade Sydafrikasatsning. Men Stockholms tingsrätt slog fast på tisdagen att statsminister Göran Persson och utrikesminister Anna Lindhs kritiska uttalanden om Rikta bidrog till att PR-byrån gick omkull. Men det fanns också andra orsaker till Riktas ekonomiska svårigheter.
Regeringens skandalomsusade Sydafrikasatsning har tidigare fått kritik av både riksdagens revisorer och konstitutionsutskottet. Men det blev också en rättegång om Sydafrika–affärerna. Stjälpte företaget PR-byrån Rikta som staten hade hyrt in för att arbeta med projektet fick efteråt så stora ekonomiska problem att man tvingades lägga ner sin verksamhet. Rikta ansåg att det var regeringskansliets och utrikesdepartementets agerande som stjälpte företaget, och krävde därför staten på 122 miljoner kronor i skadestånd. Rikta får delvis rätt Tingsrätten ger nu i sin dom i dag Rikta rätt på några punkter. Statsminister Göran Perssons och utrikesminister Anna Linds felaktiga och kritiska uttalanden om PR-byråns verksamhet har skadat Riktas anseende hos kunder och anställda och har lett till att företagets ekonomiska ställning har ifrågasatts. Bröt löfte Den förre ambassadören på utrikesdepartementet, Finn Alton, har också varit med och ställt till det. Alton, som var den högst ansvarige statstjänstemannen under Sydafrikasatsningen, bröt ett löfte som hade ekonomisk betydelse för Rikta. Men, säger tingsrätten, det räcker inte för att Rikta ska ha rätt till skadestånd. Dels så har PR-byrån inte kunnat precisera vilka kostnader som just de här statliga försyndelserna har lett till, dels så har PR-byrån genom sitt eget agerande själv medverkat till företagets ekonomiska misär, man har inte heller brytt sig om att försöka begränsa skadorna. I stället tvingas Rikta nu betala rättegångskostnaderna på 2,7 miljoner kronor.
Jan Mosander, reporter Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".