Jacob Wallenberg.

Wallenberg: Persson hotar en fri debatt

Nu ger sig Wallenbergsfärens överhuvud Jacob Wallenberg in i valdebatten. Anledningen är statsminister Göran Perssons reaktion på att Ericsson-chefen Carl-Henrik Svanberg efterlyst ett regeringsskifte i höstens val. Wallenberg tycker att statsministern svarade på Svanbergs uttalande med ett hot.

– Jag måste säga att jag tycker att det är lite tråkigt när det låter på statsministern som att han faktiskt hotar Carl-Henrik Svanberg och andra kring honom därför att Svanberg lyft upp den här frågan, säger han.

Ericssons vd, Carl-Henrik Svanberg, har nyligen sagt att det skulle ”vara uppfriskande” med ett regeringsskifte. Det som får Jacob Wallenberg att reagera är statsminister Göran Perssons syrliga kommentar i Ekot i torsdags.

Maktskifte inom näringslivet
Persson kontrade då med att han gärna diskuterar maktskifte inom näringslivet.

– Jag såg att han ville ha maktskifte, att det var nyttigt med regimskifte. Det är möjligt att den typen av diskussion även ska föras omkring näringslivet. Där har vi en gammal diskussion som är principiellt intressant och det är den graderade rösträtten för aktier. Är det vad han vill diskutera ska vi självklart föra ett sådant samtal, sa Göran Persson.

Wallenberg-sfären bygger en stor del av sin maktposition inom svenskt näringsliv på just den graderade rösträtten. Tidigare har detta system försvarats av regeringen när det har ifrågasatts i EU-sammanhang.

Hot mot fri debatt
Det är bakgrunden till att Jacob Wallenberg hör ett ”hot” när Göran Persson nu antyder att systemet kan diskuteras. Det är ett hot mot en fri debatt, enligt Jacob Wallenberg.

– Det viktiga är att det är högt i tak och att vi kan ha en bra debatt. Inte som det låter här att det är högt i tak om man går på knäna, säger han.

Jacob Wallenberg är normalt mycket försiktig med uttalanden som kan tolkas som partipolitiska ställningstaganden. Men nu var det svårt att ta miste på vad Wallenberg hoppas av höstens riksdagsval.

– Jag kan väl säga så mycket som att vänsterpartiet och miljöpartiet ger intryck av att inte prioritera företagsamheten. Så ett alternativ som är beroende av de två partierna är inte det jag sätter först, säger han.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".