Den här pojken klarade sig med livet i behåll.

Många trampades ihjäl vid tv-show

Uppdaterad 16:25
I Filippinerna har omkring 70 människor trampats ihjäl och hundratals skadats efter att det uppstått panik i en folkmassa. Tiotusentals människor från Manilas fattiga områden hade samlats för att se en inspelning av en mycket populär tv-show när någon plötsligt skrek bomb.

Enligt uppgift kan det ha varit så många som 20 000 människor som hade samlats för att få biljetter till tv-showen Wo Wo We – ett program där man kan vinna pengar och varor. Nu skulle det spelas in i en idrottsarena i Manilas slumområden och många hade köat sedan i onsdags.

Det här programmet betyder så mycket för så många här, säger Maria Presson, biståndsarbetare i Manila.

– Den här showen som går på dagarna är liksom en dröm för många fattiga att de ska få ett bättre liv. Det är därför det var så otroligt många som ville komma in. Någonting som har förvånat mig mycket i slumområdena är att det första man köper när man har lite pengar över, är en tv. Man samlas många kring tv:n. Det är mycket de här programmen där man kan vinna pengar och varor, säger Maria Presson.

Kaos utbröt
Tidigt på lördagsmorgonen släpptes biljetterna. Samtidigt som någon i folkmassan ska ha skrikit att det fanns en bomb i folkmassan.

– Då blev det kaos. Folk började knuffas och det var ett järnstaket som folk pressades emot. Det var väldigt stort kaos, berättar Maria Presson.

Omkring 70 människor har omkommit och hundratals är skadade. Orsaken till olyckan utreds nu närmare.

Flera bombdåd varje år
Maria Presson vet inte om det kan ha funnits någon misstänkt bomb i folkmassan, men det är inte konstigt att människor verkligen trodde att det var en bomb där, säger hon.

– Varje år är det ju tre-fem bombdåd i Manila. Om de ropar bomb så är det troligt att det var en bomb, tror jag att människorna tänkte, säger Maria Presson, biståndsarbetare för organisationen Hoppets stjärna i Filippinerna.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".