Anhängare till presidentkandidaten René Preval i Port-au-Prince.

Presidentval i Haiti utan klara favoriter

Två år efter det att den förre presidenten Jean Bertrand Aristide drevs bort och efter att ha skjutits upp fyra gånger ska det äntligen hållas val i västvärldens fattigaste land Haiti. Det är komplicerade val med 35 kandidater till presidentposten men utan klara favoriter.

På gatan utanför valmyndigheten i Port-au-Prince klungar människor som i sista ögonblicket försöker få ordning på sina identitetshandlingar så att de kan rösta på tisdag.

Därinne håller de sex medlemmarna i valrådet presskonferens. Enligt dem är det här de bäst organiserade valen i Haitis historia och den enda kvinnliga medlemmen i rådet uppmanar alla sina systrar att utnyttja sin rätt. Men plötsligt bryts den relativa stillhet som rått i det kaos som är det normala tillståndet i den haitiska huvudstaden --valkampanjen blir synlig.

Lastbilen är fylld av högtalare
En stor lastbil fylld av högtalare och omgiven av unga män rullar långsamt nerför huvudgatan Delmas. Det är anhängare till René Preval som varit president tidigare och som betraktas som en av favoriterna. Många menar också att han är den förre presidenten Jean Bertrand Aristides man i de här valen, vilket han själv förnekar.

Men bortsett från enstaka kampanjlastbilar av det här slaget är det inte mycket av valkampanj som märks. Det enda är affischerna på husväggarna, alla likadana, porträttbilder av leende män som säger ”rösta på mig”.

Alla i kostym och slips
35 olika män, alla leende, alla i kostym och slips. En del affischer är lite större, några har flerfärgstryck, andra är svart-vita. Men det är bara en enda affisch som förutom ”rösta på mig” också rymmer någon slags programförklaring. ”Ordning, arbete, disciplin”, står det under namnet på valets ende vithudade kandidat.

Trots bristen på valkampanj och diskussion tycks haitierna motiverade att gå till valurnorna.

Legitim regering ett måste
Pierre Manigat Jr, redaktionschef på Haitis äldsta dagstidning, Le Nouvelliste, menar att en helt avgörande aspekt för att Haiti åtminstone ska kunna börja något som liknar utveckling är att man får en legitim regering.

Sedan Aristide drevs bort har det funnits en övergångsregering, men i praktiken är det FN som har styrt landet och det långtifrån så effektivt som de flesta hoppats.

Är optimistisk
Men trots alla svårigheter tillhör Pierre Manigat Jr de optimister man träffar så förbluffande ofta i Haiti.

– Jag är övertygad om att vi har kapacitet, på alla nivåer, att förvandla Haiti till ett välmående land. Det rätta ögonblicket har kanske inte kommit ännu och det kommer inte att ske som en snäpp, men det kommer, säger han.

I Pierre Manigat Jr:s blick finns inte ett uns av tvivel.

Lars Palmgren, Port-au-Prince
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".