Olofsson.

C vill inte ompröva syn på kärnkraft

Centerpartiet är inte berett att ompröva sin syn på kärnkraften och vänta med avvecklingen av ytterligare kärnkraftverk som moderatledaren Fredrik Reinfeldt vill.

– Jag tycker att vi behöver en energipolitik som är långsiktig och som ger långsiktiga spelregler för både kraftindustri och svensk basindustri. För det behövs det nog en bred överenskommelse över blockgränserna där jag gärna också har med Fredrik Reinfeldt, säger centerledaren Maud Olofsson.

Det var i onsdags som moderatledaren i debatten med statsminister Göran Persson här i Sveriges Radio sa att han vill ompröva beslutet att avveckla den svenska kärnkraften.

Moderaterna vill behålla kärnkraften
När klimatfrågan gör det alltmer angeläget att komma ifrån oljeberoendet vill moderaterna behålla kärnkraften, som producerar massor med elektricitet helt utan utsläpp.

– Det är klart att alla vill se ett sätt att producera energi som har mindre miljöpåverkan men låt oss ta fram det först, innan man ställer ut löften om att förtida avveckla kärnkraften och dessutom avveckla oljan, sa Fredrik Reinfeldt i radioduellen.

För den borgerliga alliansen är det här en knepig fråga. Centerpartiet är ett av de partier som står bakom avvecklingen av kärnkraften. Partiet har en överenskommelse om energipolitiken med socialdemokraterna och vänsterpartiet, som centern inte vill överge.

Svårt få besked
Uppenbarligen är frågan känslig och det är svårt att få ett tydligt besked av Maud Olofsson.

– Om man ska hitta en långsiktig överenskommelse om energipolitiken måste alla lyssna på varandra. Jag tror att det är en bra start. Vi har försökt från centerpartiets sida att byta strategi från att prata avveckling till att prata utveckling. Jag tror att det är där någonstans en kompromiss kan ligga, säger centerns Maud Olofsson.

Kärnkraften är fråga som man inte kan svara ja eller nej på?

– Jag tycker att vi ska fasa ut det vi inte vill ha. Det finns ett antal energislag. Vi har kol, vi har oljan. Jag tycker kärnkraften inte heller är ett energislag som jag vill ha, men jag har respekt för att andra tycker det är bra. Det viktiga är att vi ska fasa in i lugn och sansad takt. För det krävs att det kommer till nya energislag, säger Maud Olofsson.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".